Finansprofilen Mats Qviberg köpte gratistidningen Metro – nu säljer han innehavet.

Qviberg säljer Metro för en krona

Uppdaterad
Publicerad

Finansmannen Mats Qviberg säljer alla sina aktier i Metro och Realtid till Metros styrelseordförande Christer Ager-Hanssen. Det skriver Svenska Dagbladet. Slutpriset blev en krona.

Det blev en kort karriär för Mats Qviberg som mediägare. Efter ett halvår som ägare till tidningen Metro säljer han nu sina aktier för en krona – till styrelseordförande Christen Ager-Hanssen, det avslöjar Svenska Dagbladet.

Totalt förlorar Qviberg 70 miljoner på knappt ett halvår.

Hans tid som ägare av tidningen Metro har kantats av flera skandaler och till DN säger Ager-Hanssen att han till slut ställde Qviberg inför två val.

– Jag sa att om vi ska jobba vidare så måste han antingen kliva av eller också fick han kliva på och reda upp det han förorsakat.

– Nu tycker jag att han tog sitt ansvar. Det finns ingen annan väg efter det sätt som han agerat, fortsätter Ager-Hanssen i tidningen.

LÄS MER: Fler avhopp från Metro efter Qvibergs utspel

Qviberg säljer sina aktier i investmentbolaget Custos, och därmed släpper han innehavet i både Metro och Realtid.

– Jag är jättenöjd med affären även om det blev väldigt kort och dyrt, säger Mats Qviberg till Svenska Dagbladet.

Hörde själv av sig till SvD med beskedet

Mats Qviberg kontaktade själv Svenska Dagbladet under söndagskvällen för att förmedla nyheten om försäljningen. I ett mejl till tidningen skriver han:

”Därmed tar Custos och Christen Ager-Hanssen över ägandet och jag avslutar min korta karriär som mediaägare. Jag kommer endast ge en intervju och tar därefter ett välbehövligt mediauppehåll för att kunna fokusera på Öresund (Qvibergs stora investmentbolag, reds anmärkning)”

Hans köp av Metro har fått stor uppmärksamhet och han har fått mycket kritik. Bland annat för att han kallat tidning Metros medarbetare för ”stalinister”.

LÄS MER: Qviberg ångrar intervju med Nyheter Idag

Via mejl till Svenska Dagbladet förklarar han varför han valt att sälja sina aktier i Metro, Realtid och Custos.

”Jag gav mig in i det här projektet medveten om att det skulle väcka uppmärksamhet. Däremot var jag inte beredd på hur stort personfokus det skulle bli på mig, och det är varken bra för Öresund eller Metro.”

Han skriver också att han hoppas att förtroendet för Metro inte har skadats av hans ägande.

”Angående frågan om huruvida Metros förtroende har skadats så hoppas jag att intresset som vårt inhopp gav initialt uppväger den eventuella skada som har uppstått av de missförstånd som uppstod senare.”

Tog över i februari

Det var i mitten av februari i år som Mats Qviberg och hans affärspartner Christen Ager-Hanssen genom bolaget Custos köpte gratistidningen Metros svenska verksamhet av Stenbeckbolaget Kinnevik för 50 miljoner kronor.

LÄS MER: Metro Sverige säljs för 50 miljoner

Mats Qviberg har ett långt förflutet i näringslivet. Tillsammans med sin tidigare parhäst Sven Hagströmer, drev han HQ Bank.

Deras samarbete avslutades 2010 i den uppmärksammade kraschen i banken. En krasch som ledde till att Qviberg åtalades, men friades för grovt svindleri.

LÄS MER: TV4 avbryter samarbete med Metro

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Metro och Qviberg

Mer i ämnet