Foto: TT

Regeringen planerar att kalla Google och Facebook till möte

Uppdaterad
Publicerad

Justitieminister Morgan Johansson (S) lämnade under ett möte med Tidningsutgivarna beskedet att man tänker kalla Google och Facebook till möte angående hatiskt och kränkande material som tillåts ligga kvar på plattformarna.

Regeringen kommer även kräva att bolagen ska bli mer tillgängliga för användarna och att man plockar bort material som bryter mot nätjättarnas villkor i snabbare takt än i dag, skriver Expressen.

Till TT säger Justitieminister Morgan Johansson att han räknar med att Google och Facebook dyker upp till mötet, som är satt till den 13 april.

– I ett första skede vill jag se en dialog och en självsanering. Det är ju så vi har löst det för de traditionella medierna, men om det inte går är jag inte främmande för att gå fram med lagstiftning, antingen på nationell nivå eller på EU-nivå, säger han.

Google skriver i ett mejl till Kulturnyheterna att de varit med och tagit initiativet till mötet i april, som bokades förra veckan:

”Vi träffar gärna intressenter kring dessa viktiga ämnen”, skriver en representant för företaget.

”Långvarigt problem”

Tidningsutgivarnas vd Jeanette Gustafsdotter är nöjd med mötet och tycker att det verkar som att regeringen tar problemet med material som bryter mot lagen på allvar.

– Problemet har varit långvarigt och det finns ingen tillgänglig när man hör av sig för att be dem avlägsna material som är direkt olagligt, säger hon till Kulturnyheterna.

Olagligt material ligger kvar

Bakgrunden är att tidningar som Expressen och Dagens Nyheter har granskat olagligt material som tillåts ligga kvar på Facebook, Google och Google-ägda Youtube. Det gäller både upphovsrättsskyddat material och IS-propaganda och musik som dömts för hets mot folkgrupp. Även en antisemitisk lista med namn på svenska judar har varit lätt att hitta via Google.

Men Google skiljer sig givetvis från traditionella medier, det mesta går att söka på och utbudet är enormt.

Kan man kräva att till exempel Google ska ta samma ansvar som mediehus?

– Nej det anser jag inte, men de ska följa svensk lagstiftning och och sin egen policy. I policyn står det klart och tydligt att de ska följa landets lagar och agera etiskt, säger Jeanette Gustafsdotter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.