Gui Minhai, svensk medborgare och regimkritisk bokhandlare i Hong Kong, försvann för att sedan be om ursäkt i statlig tv. Foto: TT

Reportrar utan gränser: inför sanktioner mot Kina

Publicerad

Reportrar utan gränser uppmanar EU att införa sanktioner mot Kina, efter att två svenska medborgare framträtt i tv och avgett, vad många uppfattar som, framtvingade bekännelser och ursäkter.

I oktober försvann Gui Minhai, som driver det regimkritiska Hong Kong-baserade bokförlaget Mighty Current, plötsligt och dök i söndags upp i kinesisk tv, där han tårögt sade sig ha överlämnat sig frivilligt till polisen. Och på onsdagen bad människorättskämpen Peter Dahlin om ursäkt för att ha skadat den kinesiska regeringen och det kinesiska folket med sitt arbete, också i tv.

Kräver att omvärlden reagerar

– Sättet det sker på, där de förväntas sitta och gråta – är en ofta använd estetik, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser.

– Det är oerhört viktigt att omvärlden reagerar. EU-borde införa sanktioner, som man tidigare har gjort bland annat mot företrädare för iransk statstelevision där man har använt den här typen av påtvingade erkännanden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer