En majoritet av svenskarna tycker att massmedia generellt skötte sig bra och public service får ökat förtroende, visar en ny undersökning av Novus på uppdrag av SVT.

Så skötte medierna rapporteringen vid attentatet

Uppdaterad
Publicerad

Efter terrordådet i Stockholm har media fått utstå en del kritik för sin rapportering. En majoritet av svenskarna tycker dock att massmedia generellt skötte sig bra och public service får ökat förtroende, visar en ny undersökning av Novus på uppdrag av SVT.

Nära 8 av 10 kände till terrordådet inom en timme från att det inträffat och 61 procent fick reda på det inträffade via media, där pushnotiserna har fått ökad betydelse. Flest nåddes av nyheten via ett online-media där Aftonbladet var störst, följt av Facebook.

En majoritet av svenskarna, 57 procent, tycker att massmedia generellt skötte rapporteringen bra. Ungefär en femtedel tycker varken att rapporteringen var bra eller dålig medan 21 procent tycker att den var dålig.

Terrordådet i Stockholm

Har fått kritik

För SVT:s del tyckte 57 procent att rapporteringen var bra, medan 11 procent tyckte att den var dålig.

– Idag kommer mediekritiken omedelbart, så det är intressant att få en insikt i vad publiken faktiskt tycker. Sedan betyder inte den här undersökningen att det inte finns kritik att ta till sig. Det finns jättemycket att utveckla, säger SVT:s programdirektör Jan Helin.

Framförallt har kritiken handlat om att media spred uppgifter om skottlossning.

– Med facit i hand så hade vi och många andra stora medier fel. Men jag tycker ändå att det var rätt att publicera då det här var ett läge där vi fick vittnesmål från flera olika håll. Polisen bekräftade via både sin hemsida och i samtal med oss att dessa larm hade gått och att det pågick stora polisinsatser, sa Anne Lagercrantz som är divisionschef för SVT Nyheter i samband med kritiken.

Majoritet har oförändrat förtroende

För en majoritet av svenskarna har förtroende för medierna inte ändrats alls efter terrorattacken. Men det är en större andel som fått ökat än minskat förtroende för SVT, SR och Dagens Nyheter. Hos Aftonbladet, Expressen och Svenska Dagbladet är det tvärtom fler läsare som har fått minskat än ökat förtroende.

– Det finns en diskrepans här. Kvällstidningarna hade enorm och återvändande trafik under de här dagarna, samtidigt som de får minskat förtroende i den här undersökningen. Det är svårt att förstå hur det hänger ihop, säger Jan Helin.

Undersökningen bygger på 1.027 intervjuer med ett riksrepresentativt urval och är utförd av Novus på uppdrag av SVT under den 10 april.

Läs undersökningen här: Så informerade sig det svenska folket om terrorattentatet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet