Fredrik Skavlan. Foto: SVT

Skavlan byter kanal i Norge – lämnar NRK efter 20 år

Uppdaterad
Publicerad

Fredrik Skavlan har varit NRK:s största programledarprofil de senaste decennierna, nu lämnar han norska public service och hans pratshow kommer sändas i kommersiella TV2 istället.

Svensk-norska pratshowen Skavlan har samsänts i SVT och på NRK sedan 2009. Nu väljer NRK att inte förlänga kontraktet med Skavlans produktionsbolag Monkberry. Detta efter att kommersiella kanalen TV2 lagt ett högre bud för att få överta programmet.

– Det är synd, Fredrik Skavlan har varit en av våra viktigaste profiler i 20 år säger NRK:s nöjeschef Petter Wallace.

För dyrt

– Men vi måste tänka på att vi är licensfinansierade och måste hålla oss inom måttliga gränser när vi investerar i program. Det innebär ibland att vi blir utkonkurrerade av kommersiella aktörer, säger han till NRK:s nyheter

De svenska tv-tittarna kommer inte påverkas av den norska flytten.

– Nej, vi kommer fortsätta vårt sammarbete med Skavlan och sända programmet som vanligt, säger SVT:s programbeställare Peter Nyrén till Kulturnyheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.