Foto: NRK

Skavlan försvarar Åkessonintervju

Uppdaterad
Publicerad

Fredrik Skavlan försvarar i dag sin intervju med Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson för Kringkastingsrådet. Efter att intervjun sänts mottog den rekordmånga klagomål.

Fredrik Skavlans intervju med Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson utlöste en rad av anmälningar till norska Kringkastingsrådet, ett rådgivande organ för NRK, dit tittare kan klaga på innehållet i NRK:s sändningar. Aldrig förr har så många klagat på en och samma sak. Över 3600 anmälningar gjordes.

”Skavlan visar ett öppet förakt för sitt intervjuobjekt”.

”Stackars man, tar det aldrig slut?” var några av klagomålen Kringkastingrådet tog emot. Kringkastingsrådet har till skillnad från svenska Granskningsnämnden inte makt att fälla program utan kan endast kommentera och rådgöra om innehållet.

Åkesson sa att han var redo

I dag mötte Fredrik Skavlan rådet i ett fullsatt mötesrum som sändes live av flera tv-kanaler. Han förklarade att intervjun, som var den första som Jimmie Åkesson gjorde efter att ha varit sjukskriven i ett halvår, var initierad av partiledaren själv som ansåg sig vara redo och att det var en del av en planerad comeback från Åkessons sida.

– Vi hade gjort klart för Sverigedemokraterna att vi endast ville ha en intervju om han var redo för det. De hörde av sig till oss när han var det. Både partiet sa det, han själv sa det och sa också att hans psykolog menade att han var redo för det, säger Fredrik Skavlan.

– Skulle vi ha bokat av då, som många sagt att vi borde ha gjort, skulle det ha varit att omyndigförklara en av Sveriges mest erfarna partiledare.

Skavlan tryckte på hur viktigt det är att ta in i vilken kontext intervjun utspelade sig i. Redaktionen ville plocka upp de två stora nyhetshändelser som skett – Åkessons utbrändhet och den politiska kris som Sverigedemokraterna hade stor del i.

– Vi ville veta vilken roll han spelat i den politiska krisen. Samtidigt ville vi tala om partikulturen i hans parti. Det politiska klimatet har hårdnat i Sverige och Jimmie Åkesson pekade själv just ut det hårda politiska klimatet som en faktor i hans utbrändhet, säger Fredrik Skavlan.

”Till vem ska jag beklaga och vad?”

Eftersom programmet sänds i både Norge och Sverige hade redaktionen som mål att ge en bild av Sverigedemokraterna som också Norge skulle förstå – och förklara vad som gör detta parti kontroversiellt och varför inga av de andra sju partierna vill samarbeta eller diskutera med dem. Här är Skavlan självkritisk och menar att man inte lyckades med att presentera det svenska politiska klimatet för norrmännen.

– Den fråga vi ställer oss är varför det har blivit så olika reaktioner i Norge och Sverige. Det är viktigt att ha med sig kontext och underlag till varje intervju. Vi bäddade för dåligt. Alla som tittade hade inte samma förkunskap som vi och det missade vi att klargöra, säger Skavlan.

Rådet resonerade även kring talkshowformen där man som intervjuare pendlar mellan den privata och offentliga sfären. Man spånade om en möjlig anledning till de kraftiga reaktionerna kunde vara att intervjun tar det långa steget från intimsfären till det högst offentliga politiska sfären där ansvar utkrävs.

Till sist påpekade Fredrik Skavlan att Jimmie Åkesson själv inte motsatte sig intervjun och var förberedd på den. Till dem som krävt att Skavlan ska be om ursäkt för intervjun hade han bara en sak att säga:

– Jag ser fram emot att få veta två saker i dag: Vad jag ska beklaga och till vem jag ska beklaga det, avslutade Skavlan sitt anförande inför rådet.

Rådet beslutade på eftermiddagen med elva röster mot tre, att inte lämna något uttalande kring Skavlans intervju eller behandla den vidare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Åkesson i Skavlan

Mer i ämnet