Jimmie Åkesson intervjuades i Skavlan i slutet av mars. Foto: SVT

Skavlan frias för Åkesson-intervjun

Uppdaterad
Publicerad

Granskningsnämnden friar SVT:s intervju med Sverigedemokraternas partiledare, som anmäldes till myndigheten flera hundra gånger i våras.

Myndigheten för radio och tv anser inte att SVT:s intervju med Jimmie Åkesson i Skavlan strider mot kraven på opartiskhet och saklighet.

Det var den 27:e mars som Sverigedemokraternas partiledare medverkade i intervjuprogrammet, i sitt första medieframträdande sedan sjukskrivningen i oktober 2014.

Tyckte Fredrik Skavlan var för hård

Efter intervjun anmäldes programmet flera hundra gånger till Granskningsnämnden, i huvudsak för att de anmälande ansåg att programledaren gått för hårt fram i sin intervjufrågor.

Granskningsnämden friar med motiveringen: ”En programledare får ha ett kritiskt förhållningssätt och ställa frågor av provokativ karaktär för att tydliggöra den intervjuades ståndpunkt”, skriver myndigheten i sitt beslut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Åkesson i Skavlan

Mer i ämnet