Radiopersonalen åt kaninen efter att ha avlivat den. Foto: TT

Slog ihjäl kaninunge – för yttrandefrihet

Publicerad

Programledaren Asger Juhl på danska Radio24Syv tycker att många har en hycklande inställning till djurhållning. Därför slog han ihjäl kaninungen Allan med en cykelpump i direktsändning i måndags.

Händelsen har upprört många och nyheten har spridit sig utanför landets gränser. Bland andra brittiska BBC och amerikanska Huffington post har skrivit om kaninslakten.

På Facebook uppmanar djurvänner till bojkott och det har startats en namninsamling för att få programledaren sparkad. På tisdagskvällen hade närmare 4 000 personer skrivit under.

Avfärdar kritiken

– Djurfundamentalister är ju precis lika rationella som islamister. Alltså, att döda ett djur är lika stort som att göra en Muhammed-teckning. Reaktionerna är lika oproportionerliga, säger programledaren till Ekstrabladet.

Kanalen har skrivit ett inlägg om händelsen på Facebook och hoppas att tilltaget ska leda till en ökad debatt om djurhållning.

”Vi visste att vi skulle anklagas för att provocera. Och ja, vi ville provocera allmänheten och röra igång en debatt om hyckleriet när det kommer till uppfattningen om grymhet mot djur. Men det var inte en tom provokation; programledarna åt djuret efter att ha dödat det”, skriver de.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer