Julian Assange på Ecuador ambassad Foto: TT/ kristy Wiglesworth

Slutsurfat för Julian Assange

Uppdaterad
Publicerad

Den ecuadorianska ambassaden har stängt av Julian Assanges internet. Anledningen är att Assange och Wikileaks publicerat dokument som skulle kunna påverka det amerikanska presidentvalet. Och Ecuador vill inte blanda sig i andra länders angelägenheter.

Visselblåsaren och Wikileaks-grundaren Julian Assange har inte lämnat Ecuadors ambassad i London på fyra år. Men sajten Wikileaks har inte gått på tomgång för det. Julian Assange har från sitt arbetsrum på ambassaden fortsatt att publicera hemligstämplade, privata dokument och läckta filmer om politiker, regeringar och företag.

Men nu har Ecuadors ambassad dragit ut Assange internetkabel. Den ecuadorianska regeringen har förklarat begränsningen av Assanges digitala frihet med att man inte vill lägga sig i andra länders interna angelägenheter, särskilt inte om det kan påverka den amerikanska presidentvalskampanjen, rapporterar the Guardian.

Hillary-avslöjanden

Bakgrunden är de dokument och e-post om demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton som Wikileaks det senaste året publicerat. Sajten har bland annat offentliggjort information om vilka mediciner Clinton fått utskrivna, vilket lett till spekulationer och diskussioner om Clintons hälsotillstånd. Wikileaks har även publicerat privata e-postmeddelanden mellan Clinton och hennes kampanjchef John Podesta där de diskuterat hur de ska locka afroamerikanska väljare.

I februari i år skrev Assange: ”Hillary saknar gott omdöme och kommer att leda USA till ett ändlöst, dumt krig som ökar terrorismen.., hon borde absolut inte blir USA:s president.”

Relationen med Wall Street

Enligt Wikileaks twitter-konto ska Assanges internetåtkomst ha stängts av lördagen den 15 oktober, strax efter att Wikileaks publicerat transkriberingar av tal som Hillary Clinton höll för Goldman Sachs-anställda 2013. I talen ska Hillary Clinton ha sagt att hon vill göra ett hemligt ingripande i Syrienkriget.

Clinton har kritiserats hårt för sina relationer med finansvärlden och för de tal hon hållit för Wall Street-banker. Tal som hon i vissa fall har fått upp till 2 miljoner kronor för att hålla.  

Det var 2012 som Ecuadors utrikesminister Ricardo Armando Patiño meddelade att landet beviljat Assange politisk asyl. Detta efter att brittisk domstol beslutat att han skulle utlämnas till Sverige där han står anklagad för våldtäkt och sexuellt ofredande som ska ha ägt rum under ett Sverigebesök 2010.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.