Foto: SVT & Privat

Snart slut på skrevandet i SVT-soffan?

Uppdaterad
Publicerad

Debatten kring manligt skrevande – så kallad manspread – har tagit ny fart. Detta efter ett uppmärksammat blogginlägg där fenomenet uteslutande illustreras med hjälp av bilder från SVT-sändningar. I fredagens Gomorron Sverige bad panelgästen och nöjesjournalisten Lasse Anrell uppriktigt om ursäkt för sitt sätt att sitta.

”Det är lätt att sära på benen, men det är inte alla som behärskar en full manspread. En sån som kortsluter alla tankar i rummet. Det är nämligen omöjligt att RÅKA göra en full manspread.

Om du verkligen vill markera att du inte tillhör samtiden måste du kanalisera tusen år av patriarkal energi genom underkroppen. Och det kräver övning.”

Skrev synliga i soffan

Så inleder krönikören och bloggaren Andrev Walden ett inlägg i sin mobilblogg i stiltidningen Café. Han kallar det en ”Steg-för-steg-guide till full manspread” och den har uppmärksammats stort i sociala medier. Guiden illustreras med bilder på skrevande män som samtliga tagits ur SVT:s sändningar.

– Det beror på att SVT har soffor som är optimerade för patriarkatets dominans i form av manspread. Konkurrenterna har ofta ett bord som skymmer sikten. SVT har kanske också lite fler äldre män i rutan, men det har jag inget empiriskt bevis för, säger Andrev Walden.

Bland de män som får illustrera guiden finns Chris Härenstam från SVT Sport, programledaren John Chrispinsson samt Gomorron Sveriges flitigt förekommande panelgäster Mattias Lühr och Eric Schüldt.

Direktsänd ursäkt

Samt även nöjesjournalisten Lasse Anrell, som i fredagsmorgonens Gomorron Sverige bad om ursäkt för sin skrevande sittstil som deltagare i Nöjespanelen:

– Jag visste faktiskt inte att jag satt på det där sättet förrän jag såg och läste det i bloggen. Det ser ju förfärligt ut! Nu har jag lärt mig och sitter som drottning Silvia, sa Lasse Anrell och visade sina snedställda och sedesamt hopknipna ben.

Panelkollegan Hanna Fahl stämde in:

– Jag tycker inte att det här är trams, det handlar om hur man tar plats i det offentliga rummet. Jag skulle ibland vilja pröva, men det är svårt med kjol, sade hon.

Allvarlig fråga

Andrev Walden är nöjd med reaktionerna han fått. Inte minst från Lasse Anrell som i stället för att raljera bad om ursäkt och visade att han tagit kritiken på rätt sätt.

Det Andrev Walden vill peka på med inlägget är den allvarliga frågan att män ofta tar plats på kvinnors bekostnad.

– Humor är det mest effektiva sättet att nå människor som annars inte tänker på sådana här saker. Män som sitter på det här viset är inte samma män som läser genusanalyserna på kultursidorna. De nås inte med pekpinnar, men med humor kan man smyga på dem en reflektion.

Fotbollsexpert skrevar mest

Sista steget i Waldens guide  – den i sanning fulländade manspreaden – utförs av fotbollsexperten Daniel Nannskog. Bilden är tagen ur SVT:s sändningar från fotbolls-VM i Brasilien.

Den visar Daniel Nannskog i en soffa bredvid expertkollegan Johanna Frändén. Han skrevar på ett närmast spagatliknande sätt och vinkeln mellan hans lår har uppmätts till 141 grader!

Det är bara ett problem med bilden: den är förvrängd eftersom den troligen fotograferats rakt av från en tv-skärm och därefter twittrats vidare. Förvrängningen syns tydligast på att glasen som står på bordet framför Nannskog och Frändén inte är runda.

– Det visste jag faktist inte, säger Andrev Walden.

Se Lasse Anrells avbön i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer