Selfies och groupies sparas hos museer

Uppdaterad
Publicerad

Med en kamera i var mans hand lever vi idag i den mest dokumenterade tiden någonsin. Men hur bevarar vi vår samtid när många av bilderna enbart finns på sociala medier? Det är en fråga som får kulturarvsinstitutioner att klia sig i huvudet.

–Tidigare skrev människor dagböcker, brev och gjorde album där de klistrade in foton och skrev något om bilderna. Det görs inte idag. De spår som vi lämnar efter oss nu finns på sociala medier som har utvecklats till att bli våra digitala minnesalbum, säger Elisabeth Boogh som arbetar på Stockholms Läns musem. 

Därför har fyra skandinaviska museer och arkiv, däribland Stockholms läns museum och Nordiska museet, nu gått samman för att försöka hitta metoder för att samla in och bevara det nya flyktiga bildspråket för framtiden.

Att bevara ett minne

Stockholms läns museum, som är en av deltagarna, har genom projektet ”Samtidsbild” redan fått in runt 1000 bilder från allmänheten som nappat på museets utmaning att ladda upp bilder med kommentar på museets databas.

– Det är dels ett minne för dem som kommer efter oss, dels ett sätt att skapa förståelse för vår egen tid. Det handlar om bilder från vardagen, sådant som människor lägger upp på sina Facebook- och Instagramkonton. Både Facebook och Instagram är ju affärsmodeller, nu finns de men kanske inte om 50 år, säger Elisabeth Boogh som leder projektet.

Alla är inte alltid på semester

I och med framväxten av sociala medier dyker det ständigt upp nya bilduttryck och genrer. Men den samlade bilden på både Facebook och Instagram är desto mer ensidig. På bilderna ser nästan alla ut att vara glada och må bra, vilket naturligtvis inte stämmer med verkligheten.

– Om museerna bara skulle samla bilder från sociala medier och inte göra egna dokumentationer, då kanske bilden av vår tid skulle bli att allt är mysigt och trevligt och att alla jämt är på semester eller ute och fikar med sina vänner. Men vi gör egna riktade insatser för att täcka in så mycket som möjligt, säger Elisabeth Boogh.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer