Sofia Wadensjö Karén ser fram emot att vidareutveckla Utbildningsradion Foto: TT/Thron Ullberg

Sofia Wadensjö Karén ny vd för Utbildningsradion

Uppdaterad
Publicerad

Tidningen Vi:s chefredaktör Sofia Wadensjö Karén blir ny vd för Utbildningsradion. Hon tar över mitt i ett turbulent förändringsarbete, då många anställda riktat hård kritik mot ledningen.
– Det här är verkligen ett spännande uppdrag, säger hon.

I november meddelade utbildningsradions vd Christel Tholse Willers att hon lämnade sitt uppdrag. Beskedet kom efter att 37 producenter och projektledare öppet framfört hård kritik mot ledningen efter en omfattande omorganisation, vilket tidningen Journalisten rapporterat om.

Per Bergkrantz fick uppdraget som tillförordnad vd och på torsdagen meddelade Utbildningsradion att Sofia Wadensjö Karén blir ny vd. Hon kommer närmast från tjänsten som vd och chefredaktör för tidningen Vi och har tidigare jobbat på bland annat Aftonbladet.

Spännande uppdrag

Sofia Wadensjö Karén säger att det är ett spännande uppdrag.

– För mig personligen är kombinationen journalistik, kunskapsförmedling och folkbildning oemotståndligt lockande. Jag ser nu fram emot att tillsammans med alla kompetenta medarbetare lyfta, vidareutveckla och förtydliga UR. Jag har haft fantastiska år på Vi, men i dessa tider – där inte bara journalistik utan även våra grundläggande demokratiska värderingar till viss del ifrågasätts – har jag svårt att föreställa mig ett mer meningsfullt uppdrag än det som vd på UR, säger Sofia Wadensjö Karén enligt ett pressmeddelande.

Rätt kompetens

Lisa Lindström, UR:s styrelseordförande och den som har lett arbetet med att rekrytera UR:s nya vd, säger att de har hittat rätt kompetens.

– Sofia Wadensjö Karén är publicist och djupt grundad i tron på att UR och public service kan göra skillnad i vårt samhälle. Hon är också en bevisat framgångsrik chef och förändringsledare. Det är den kombinationen av kompetenser som vi har letat efter och funnit i Sofia, säger hon enligt pressmeddelandet och fortsätter:

– Jag är övertygad om att Sofia kommer kunna fortsätta UR:s förändringsresa och skapa kraft i att ta bolaget vidare in i det nya medielandskapet med att göra skillnad i människors lärande. Ett uppdrag som känns viktigare än någonsin.

Det är ännu oklart när Sofia Wadensjö Karén tillträder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer