Spelföreningen Female Legends får miljonstöd för att arbeta mot sexism Foto: Female Legends

Spelförening får miljonstöd för att arbeta mot sexism

Publicerad

Spelföreningen Female Legends har fått 5,3 miljoner från allmänna arvsfonden för ett treårigt projekt med målet att skapa en tryggare spelmiljö. Beslutet kommer bara en vecka efter speluppropet, där kvinnor i spelbranschen vittnade om sexism och grova trakasserier.

Det treåriga projektet “Framtidens e-sport” ska undersöka och arbeta med ojämlikhet inom e-sport. I förra veckan gick kvinnor i spelbranschen ihop i ett upprop och vittnade om allt från glåpord till grova trakasserier och hot.

– Vi ser de här problemen väldigt tydligt hela tiden, men inte alla tar dem på allvar. Därför började vi arbeta fram det här projektet, säger Liza Lind, ordförande på Female Legends, till Kulturnyheterna.

Kartlägger problem

Projektet består av tre delar. Den huvudsakliga delen är att erbjuda träningsläger och utbildning för tjejer och icke-binära som e-sportar. Projektet ska också undersöka och kartlägga vilka problem de faktiskt upplever. Resultatet ska sedan ligga till grund för riktade insatser i form av en konkret handlingsplan och utbildningar.

– Utbildningarna riktar sig till föräldrar, ungdomsledare och skolpersonal – egentligen alla som har med barn och unga som e-sportar att göra, för vi ser ett behov av mer kunskap.

Trygghet och inkludering

Målet med ”Framtidens e-sport” är en tryggare, mer inkluderande spelmiljö med mer mångfald.

– Det är väldigt roligt att vi fått de här projektpengarna. Det är som ett kvitto på att arvsfonden ser problemen och att något behöver göras åt dem, säger Liza Lind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.