Daniel Velasco med priset för bästa radiodokumentär. Foto: Cilla Benkö /Sveriges Radio

SR-dokumentär vann Prix Europa

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges Radios dokumentärserie ”Manipulatören” vann kategorin Bästa radiodokumentär vid Prix Europa-galan i går kväll.

– Det känns fantastiskt. Jag är så tacksam över de unga kvinnor som ställde upp i serien. Det är deras mod att berätta, om den hemlighet som förföljt dem i många år, som gjorde serien möjlig, säger reportern Daniel Velasco, som gjorde serien tillsammans med Victoria Gaunitz och Ylva Lindgren, i ett pressmeddelande från Sveriges Radio.

Dokumentärserien handlar om en man som gång efter gång dömts för sexualbrott mot barn, bland annat via internet, och fortsatt så snart han avtjänat sina fängelsestraff.

Årets journalister sitter i fängelse

Tre svenska produktioner fick hedersomnämnanden: SVT:s polisserie ”Den tunna blå linjen” i klassen tv-fiktion, TV4 Kalla faktas ”Decennium i Assanges skugga” i klassen undersökande tv, och Sveriges Radios satirserie Utkantssverige i klassen radiofiktion.

Priset för årets europeiska journalister gick till Katsyaryna Andreeva och Darya Chultsova från Belarus som dömdes till två års fängelse efter att ha rapporterat om demonstrationer mot landets auktoritäre president Aleksandr Lukasjenko.

Priserna i samtliga klasser presenteras på Prix Europas webbplats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.