Foto: TT

Stampen avslutar rekonstruktionen

Uppdaterad
Publicerad

Mediekoncernen Stampen ansöker nu om att avbryta den rekonstruktion som företaget befunnit sig i sedan maj. Koncernen ser nu ut att kunna ta sig ur sin ekonomiska kris.

Mediekoncernen Stampen ansöker nu om att avbryta den rekonstruktion som företaget befunnit sig i sedan maj. Koncernen ser nu ut att kunna ta sig ur sin ekonomiska kris. ”Vi har ju uppnått målet med att stärka balansräkningen genom rekonstruktionen”, säger Martin Alsander, koncernchef på Stampen.

Mediekoncernen Stampen ser nu ut att vara på god väg att ta sig ur sin ekonomiska kris. Med sina runt 3.000 anställda har bolaget gjort stora förluster de senaste åren. I maj återstod det bara för koncernen att ansöka om rekonstruktion, som pågått fram till nu. Men i dag ansöker bolaget hos berörda tingsrätter runt om i Sverige om att träda ur rekonstruktionen.  

Stampen

– Vad som händer den här veckan och vad som hände förra veckan var att ackorden har vunnit laga kraft och därför behöver inte Stampenbolagen längre finnas inne i rekonstruktionsprocessen, säger rekonstruktören Christan Andersch.

Västsvensk investerargrupp går in

Under rekonstruktionen har mediekoncernen Stampen minskat sin skuldbörda genom att sälja av bolag, samtidigt som den också nått uppgörelse med sina långivare. Koncernen har också träffat investerare som visat intresse för att bli delägare. Därför kommer den nuvarande ägarstrukturen att ändras.

Tidigare har familjen Hjörne, med ett engagemang i publicistiska frågor, varit ägare för koncernen. Men exakt vilka som kommer att bli nya framtida delägare vill koncernchefen Martin Alsander inte avslöja än.

– Det är en lokalförankrad västsvensk investerargrupp. Jag tycker att det är viktigt att bredda ägandet.

Martin Alsander säger att bolaget nu siktar mot att komma överens om hur kvarvarande lån ska hanteras och hur nya pengar ska komma in i företaget.

– Min ambition är att vi ska vara klara innan årsskiftet.

220 miljoner ska betalas tillbaka

Ett slutgiltigt datum för när Stampen helt kan lägga sin ekonomiska kris bakom sig är i februari 2017, säger Martin Alsander. Det är då koncernen betalar tillbaka ungefär 220 miljoner kronor till sina långivare, vilket är 25 procent av det som bolaget ursprungligen lånat. Bland långivarna finns bland annat Skatteverket och flera banker.

– Men som jag ser det kan vi börja det stora arbetet med att återgå till normal verksamhet och det inleds omedelbart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stampen

Mer i ämnet