Stampenägt tryckeri bakom mediekoncernens skuld till Schibsted Foto: TT /Tomas Oneborg

Stampen skyldig Schibsted 161 miljoner

Uppdaterad
Publicerad
Schibsted finns bland de fordringsägare som mediekoncernen Stampen är skyldig pengar. En skuld som uppgår till 161 miljoner kronor.

Tryckerimomsfrågan som avgjordes i början av året gjorde att Stampen blev skyldiga att återbetala cirka 400 miljoner kronor. Det här utgör en stor del av de skulder som i våras gjorde att mediekoncernen begärde rekonstruktion.

V-TAB AB är en Stampenägd tryckeriverksamhet som finns på flera orter i Sverige och som trycker dagstidningar, direktreklam, tidsskrifter med mera. V-TAB har nu skulder till Schibsted på 161 miljoner kronor. Det här framgår av rekonstruktionsberättelsen om verksamheten i bolaget.

En viktigt leverantör

Schibsteds finanschef Jörgen Konradsson vill inte låta sig intervjuas av SVT Nyheter på telefon men svarar på frågor via mejl.

Hur ser ni på era möjligheter att få tillbaka de 161 miljonerna?

– Som framgår av rekonstruktionsberättelsen så är detta medel på ett spärrkonto och det är en fordran med förmånsrätt. I övrigt vill jag inte spekulera, skriver han.

På frågorna om situationen är bekymmersam för Schibsted, vad det kan få för konsekvenser och hur de ser på den pågående rekonstruktionen och dess resultat får SVT Nyheter ett och samma svar.

– Det är naturligtvis oroande när en så viktig leverantör till oss, som trycker våra dagstidningar, är under rekonstruktion och vi hoppas naturligtvis att det går bra för V-tab, skriver Jörgen Konradsson.

Skulder på 1,2 miljarder

När rekonstruktionen för Stampen inleddes i våras hade koncernen räntebärande skulder på totalt 1,2 miljarder kronor. Under måndagen beslutade Göteborgs tingsrätt att förlänga tiden för företagsrekonstruktionen och ger Stampen ytterligare tre månader på sig från den 23 augusti 2016.

Enligt tidigare uppgifter ska Skatteverket, med fordringar på cirka en halv miljard kronor, lämna sitt svar på Stampens ackordsförslag imorgon, tisdag. Förslaget innebär att Skatteverket får 25 procent av sina fordringar, alltså omkring 125 miljoner kronor. Det är fortfarande oklart när det definitiva beskedet lämnas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stampen

Mer i ämnet