Samir Abu Eid på reportageresa i syriska Kobane i mitten av maj. Foto: Tomas Hallstan/SVT

Därför lämnar Samir Abu Eid SVT

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid lämnar i sommar SVT efter tio år i företaget.

Samir Abu Eid kommer att jobba på SVT fram till den 30 juni och i augusti börjar han på sitt nya jobb som korrespondent på TV4.

– Jag har haft en fantastisk tid på SVT. Speciellt som Mellanösternkorrespondent. Jag älskar SVT och public service och har fått varit med om sådana historiska händelser de senaste åren, säger Samir Abu Eid.

Kan jobba internationellt

Samirs nya roll innebär att han kommer att få chansen att jobba på andra ställen i världen än i Mellanöstern. Han kommer även att kunna jobba för internationella medier.

– Det här är ett kliv fram i karriären. Jag kommer att kunna skriva kolumner, göra större reportage och även göra tv internationellt. Det blir en friare roll. När jag jobbar för SVT är det bara SVT som gäller.

Vad minns du från dina år som Mellanösternkorrespondent på SVT?

– Det jag tänker på mest är alla vanliga människor jag träffat. Många SVT-tittare kommer ihåg lilla Josef i Aleppo, eller mannen som bar sin farmor på ryggen när de flydde från Kobane.

– Jag har också bevittnat världshistoria på Tahrirtorget i Egypten, i Libyen när Kadaffis regim föll och i Pakistan när Usama bin Ladin dödades. Jag borde verkligen skriva en bok eller flera.

”Jobbar för tittarna och publiken”

Samir Abu Eid är övertygad om att det är i Mellanöstern som de stora historierna kommer att utspela sig även de närmaste åren. Och att han därför vill fortsätta att ha regionen som bas för sitt rapporterande.

– Jag tänker på flyktingströmmarna, IS framfart och hur det som händer påverkar Europa och Sverige. Jag har alltid tänkt att jag är svenska folkets korrespondent i Mellanöstern. Och det kommer jag att fortsätta att vara, bara i en annan kanal. Jag jobbar för tittarna och publiken och har känt att jag har ett stöd från det svenska folket.

Betytt mycket för SVT

På SVT tycker utrikeschefen Ingrid Thörnqvist att det är trist att behöva släppa Samir Abu Eid.

– Vi ville gärna ha honom kvar, men han ville pröva något nytt och man måste respektera människors val, säger SVT:s utrikeschef Ingrid Thörnqvist.

– Samir har betytt mycket för SVT:s utrikesbevakning, men vi kommer att fortsätta ha en bra utrikesbevakning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet