Arkivbild. Foto: TT

Studenter larmar om sexism och machokultur på Medieinstitutet

Publicerad

Kommentarer från manliga lärare kring kvinnliga studenters bröst, machokultur och en ledning som hållit lärarkåren runt ryggen. Kritiken mot Medieinstitutet i Stockholm är hård från tidigare och nuvarande studenter, men skolans ledning slår ifrån sig.

– Jag har ingen aning om vad det här handlar om, säger skolans rektor Maria Olin till Kulturnyheterna.

Ett stort antal studenter har samlats i en gemensam protest mot situationen på Medieinstitutet i Stockholm efter larmrapporter om att manliga lärare och föreläsare under flera års tid trakasserat och kränkt unga kvinnliga studenter på skolan.

I ett inlägg på Facebook som publicerades under helgen har såväl tidigare som nuvarande studenter delat med sig av upplevda sexuella trakasserier på skolan.

Under onsdagen har en av skolans samarbetspartner, produktions- och postproduktionsbolaget Chimney, som haft representanter i MI:s ledningsgrupper, meddalat att man valt att lämna sina platser med omedelbar verkan, något som Dagens Nyheter först rapporterade om.

”Rektorn har skyddat personer”

Enligt en kvinnlig tidigare student, som vill vara anonym, har situationen på Medieinstitutet också sedan länge präglats av en tuff machokultur, där kvinnliga studenter utsatts för sexuella trakasserier men där ledningen hela tiden slagit dövörat till.

– Vi såg det väldigt tidigt och försökte göra något åt det. Men när jag har pratat med både tidigare elever och de som går där nu har jag förstått att rektorn har skyddat de här personerna, säger hon till Kulturnyheterna.

Ett exempel på kulturen på skolan var, enligt den kvinnliga studenten, det bemötande de kvinnliga studenterna fick under de presentationer av rörligt material som hölls under utbildningen – där de tekniska aspekterna, researchen eller texten aldrig kommenterades. Istället fokuserade de manliga lärarna på studenternas utseende.

– Man fick kommentarer kring hur vi såg ut av typen: ”Du är ju vacker att titta på i alla fall.” Vid ett tillfälle sa en lärare till min klasskompis under en presentation inför klassen: ”Jag kan ju inte ser på något annat än dina bröst”, säger hon till Kulturnyheterna.

”Kritik viftades bort”

Kommentaren under redovisningen kring klasskompisens bröst fick inga efterverkningar för den manlige läraren som fällt den, och enligt den tidigare studenten agerade Medieinstitutets ledning överhuvudtaget aldrig då studenterna påtalade situationen på skolan.

– Det bara viftades och skrattades bort och man kommenterade det med att det var så här det såg ut i branschen, att man bara fick ta det. Så var det med alla saker, de fick inga konsekvenser.

I dag meddelade Medieinstitutet att man till följd av de rapporterade händelserna väljer att tillsätta en utredning i vilken skolans rektor Maria Olin kommer att delta, något den tidigare studenten är mycket kritisk till.

– När jag hörde det kände jag att ”det kan de inte göra, de kan inte låta henne vara en del av det, hon är ju en del av problemet”. Man låter inte en brottsling utreda sitt eget brott. Vi vill att någon utomstående ska göra utredningen.

”Ny information för oss“

I en kommentar till Kulturnyheterna säger Medieinstitutets rektor Maria Olin att hon inte håller med om att skolans ledning ignorerat påtalade sexuella trakasserier från lärare och föreläsare.

– Jag har ingen aning om vad det här handlar om. Det är väldigt mycket ny information för oss och hade jag vetat det här hade jag agerat. Det finns inte i min värld att hålla några som tafsat på kvinnliga studenter om ryggen – det strider mot allt jag tror på, säger hon.

Att det på skolan råder en machokultur där lärare sexuellt trakasserar studenter är inget Maria Olin säger sig känna igen. Däremot säger hon att en lärare vid ett tillfälle kommit till henne och berättat att han ”uttryckt sig klantigt”.

– Den läraren är inte kvar. Jag tog ett möte med den berörda studenten och vi löste ärendet och slutade i samförstånd, säger hon till Kulturnyheterna.

Efter att uppropet från skolans studenter i dag blivit känt har en av de inhyrda lärarna fått sluta sitt arbete medan ytterligare en lärare tagit ”time out”, men enligt Maria Olin är det fortfarande oklart exakt vad den avskedade läraren gjort sig skyldig till.

– Han har haft ett oacceptabelt beteende och ett olämpligt bemötande. Lite oklart fortfarande vad han har gjort, men han har fällt ett antal opassande sexuella trakasserande kommentarer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.