Maria Persson-Löfgren, korrespondent Sveriges Radio Foto: SR

Svensk journalist överfallen i Ryssland

Maria Persson-Löfgren, Sveriges Radios korrespondent i Moskva, skadades lindrigt efter ett överfall i den ryska delrepubliken Ingusjien. Hon och tre andra journalister angreps av beväpnade män.

Maria Persson-Löfgren och tre andra journalister från Ryssland och Norge anfölls av ett tjugotal beväpnade män som misshandlade och rånade journalisterna när de färdades i sällskap med människorättsaktivister från ryska Kommittén mot tortyr, rapporterar SR. Männen ska ha varit beväpnade med knivar och påkar.

”Hon klarar det”

– En kall hand grep mitt hjärta, när jag hörde om händelsen, eftersom jag känner Maria Persson-Löfgren. Men om någon skulle klara en sådan situation så är det hon, säger Anna-Lena Lauren, DN:s Rysslandskorrespondent, till SR.

Sällskapet var i området Ingusjien, på väg mot Groznyj, när de maskerade männen prejade bilen av vägen, slet ut alla passagerare, misshandlade dem och tog deras saker. Sedan sattes bilen i brand.

”Ni är terrorister”

Männen skrek ”Ni är terrorister, inte journalister” uppger Maria Persson-Löfgren för SR:s utrikesredaktion.

Alla fyra journalister är i säkerhet. Maria Persson-Löfgren skadades lindrigt och är på sjukhus, enligt Sveriges Radio.

Mörbultad

– Efter omständigheterna mår hon väl. Men hon är mörbultad och slagen och har ett skärsår på låret. Nu befinner hon sig i säkerhet, säger Ekots utrikeschef Ginna Lindberg till SVT Nyheter.

Var det ett för farligt uppdrag med facit i hand?

– Med facit i hand var det ett för farligt uppdrag. Men det fanns ingen anledning att tro att något sådant här skulle hända. Det här visar att trots de analyser och noggranna förberedelser vi gör så kan den här typen av händelser inträffa, säger Ginna Lindberg.

Hade blivit förföljda

Enligt uppgift hade deras bil varit förföljd tidigare under dagen.

Ingusjien har länge varit ett oroligt område präglat av kriminalitet, uppger SR.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer