Foto: Annika Persson

SVT-profil ny chef på Villa San Michele

Publicerad

SVT:s Italienkorrespondent Kristina Kappelin blir ny vd och intendent för kulturcentret Villa San Michele på Capri. 

– Det här är ett drömjobb. För mig är detta en spännande och ny utveckling i mitt yrkesliv, säger Kristina Kappelin till SVT Nyheter. 

Kristina Kappelin har rapporterat från Italien i ett trettiotal år. Hon har även skrivit böcker, bland annat om Rom och om den nuvarande påven Franciskus.

– Min långa erfarenhet av Italien kommer att vara till stor nytta i mitt nya jobb. Jag ser fram emot att tillsammans med mina medarbetare göra villan till ett levande centrum för europeisk kultur, säger Kristina Kappelin.

Byggdes av Axel Munthe

Villa San Micheles trädgård fick nyligen ett prestigefyllt pris som Italiens vackraste trädgård. Men platsen är också känd bland många kulturarbetare och forskare som via stipendier fått bo och arbeta i villans gästbostäder uppe på toppen av Capri i orten Anacapri. 

Den svenske läkaren och författaren Axel Munthe byggde huset på 1890-talet och hans verk ”Boken om San Michele” blev en bästsäljare, översatt till ett fyrtiotal språk. 

Men lika känd blev Munthe som drottning Victorias livmedikus. En dramadokumentär om deras relation väckte nyligen uppseende.

Axel Munthe donerade anläggningen till staten och den drivs nu av stiftelsen San Michele för att främja och fördjupa Sveriges kulturella band med Italien. 

I villan ordnas även kulturevenemang och till anläggningen hör också en ornitologisk forskningsstation. All världens flyttfåglar stannar till och vilar på Capri på sin väg mellan Afrika till Europa. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer