SVT: Rätt att tv-sända smugglingen

Publicerad

Trots att tre av medarbetarna bakom tv-serien ”Fosterland” döms för människosmuggling tycker programbeställaren Helena Olsson att det var rätt att visa hur de hjälpte en 15-årig pojke ta sig till Sverige.

– På ett mänskligt plan känner jag stor delaktighet med medarbetare som på humanitära grunder och inte för egen vinning gjorde det här. Domen är dock mot medarbetaren och inte mot SVT som bolag och SVT har ingen kommentar till domen som sådant i juridisk mening, säger Helena Olsson, programbeställare på SVT.

Uppdraget för redaktionen bakom tv-serien ”Fosterland” var att skildra nationalistiska rörelsers framväxt och hur flyktingar tog sig genom Europa. När de fick frågan av den då 15-årige syriske pojken Abed att få hjälp att ta sig till Sverige valde de i slutändan att hjälpa honom och också skildra hur de gjorde det.

”Viktig illustration”

– De gjorde då ett avsteg från sitt journalistiska uppdrag. Det är vi överens om med teamet om. Vi fick veta det här först när de var hemma. Sen valde vi att publicera den här historien för att vi tyckte att det var en viktig illustration till den akuta flyktingsituationen i världen och att den hade ett stort allmänintresse, säger Helena Olsson.

Medarbetarna betalar priset

I dag meddelande Malmö Tingsrätt att alla tre medarbetare döms till samhällstjänst i 75 timmar. Att SVT producerat journalistik och fått stor uppmärksamhet samtidigt som det är de enskilda medarbetarna som får betala priset är Helena Olsson medveten om.

 – Det är en riktig beskrivning, men publiceringen är något vi gjorde i samförstånd med teamet som ville få detta publicerat och vi bestämde att allmänintresset var stort. Man ska också tänka på vad som hade hänt om vi valt att inte publicera det här. Då hade man kunnat kritisera SVT för att vi mörklagt någonting. Jag tycker fortfarande att det var rätt beslut att publicera, den här domen ändrar inte på det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Åtalet mot Fredrik Önnevall

Mer i ämnet