Alexandra Pascalidou, Tara Moshizi och Doreen Månsson Foto: TT

SVT:s medarbetare kritiserar mångfaldsarbete

”Bristen på mångfald är inte bara anmärkningsvärd, den är alarmerande”. Det skriver 12 nuvarande och tidigare medarbetare på SVT i en debattartikel i Expressen efter tillkännagivandet av programledarna för SVT:s nya morgonsatsning.

Under förra veckan tillkännagavs programledarteamet för SVT:s nya storsatsning Morgonstudion bestående av André Pops, Pelle Nilsson, Carolina Neurath och Karin Magnusson samt Alexander Norén och Åsa Avdic.

– Det är ett dreamteam, men vi nådde inte hela vägen fram om man ser till mångfaldsperspektivet, sa Anne Lagercrantz, som är divisionschef för nyheter och sport på SVT i en kommentar till tillkännagivandet.

Kritik mot bristande mångfaldsarbete

Nu går 12 nuvarande och tidigare SVT-medarbetare, däribland programledarna Alexandra Pascalidou, Doreen Månsson och Tara Moshizi ut med kritik mot SVT i mångfaldsfrågan i Expressen.

De 12 kritiserar i artikeln bland annat SVT för att skylla bristen på mångfald på företaget på att det inte skulle finnas kompetenta och erfarna journalister med annan bakgrund än den traditionellt svenska:

”I dag finns det dock många journalister, både inom och utanför public service, som tillhör minoriteter, har många år i yrket och dessutom besitter specialkompetenser som kanalen behöver.”

”Bristen på mångfald är vårt ansvar”

Anne Lagercrantz och SVT:s HR-direktör Sabina Rasiwala bemöter SVT-medarbetarnas kritik i en debattartikel i Expressen.

– Självklart finns många duktiga journalister som har både en lång journalistisk erfarenhet och kan bidra med perspektiv, språk och nätverk som vi behöver för att spegla hela Sverige. Det vittnar inte minst undertecknarna till debattartikeln i Expressen om. Bristen på mångfald är vårt ansvar som arbetsgivare och ingen annans, säger Anne Lagercrantz till Kulturnyheterna.

– Mångfald handlar både om vilka som finns på redaktionerna och om utbudet. Lokalt har vi gjort en av de största förändringarna i SVT:s historia och vi har nyöppnat redaktioner i Angered, Rinkeby, Södertälje och Helsingborg. Det gör skillnad i vår journalistisk. Strax inviger vi en ny redaktion i Övertorneå. Vi har nog aldrig haft ett så spännande utbud på våra minoritetsspråk och det senaste året har vi till nyhets- och sportredaktionerna rekryterat journalister med värdefulla språkkunskaper i kurdiska, polska, finska, serbiska, arabiska, spanska, albanska, grekiska och turkiska, säger Anne Lagercrantz.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer