Trots låst läge utropade sig flera partier till ”valets vinnare”

Uppdaterad
Publicerad

Under valnatten utropade sig flera partier till valets vinnare, trots att valet var en förlust för de flesta partierna. Jonas Mosskin, legitimerad psykolog, tror att många i maktposition väljer att förflytta ”skalan för prestation” snarare än att se sig som förlorare.

Efter valnatten står det klart att varken höger- eller vänsterblocket får egen majoritet och Sverigedemokraternas önskan om att bli näst största parti gick inte heller i uppfyllelse.

Även de partier som fick fler röster än i förra valet kommer ha svårt att få större inflytande om inte blockpolitiken går ihop. Trots detta utropade sig flera partier till någon sorts vinnare när de flesta rösterna var räknade.

– Just nu pågår en kamp om tolkningsföreträdet. Ingen vill tillstå att man förlorat och alla låtsas att man vunnit. Men det är riskfyllt att utropa sig till vinnare på oklara grunder, säger Jonas Mosskin, organisationspsykolog.

– Jag tror att det finns en önskan om att framställa sig själva som att det har gått bra oavsett. Har det gått bra framhåller man det, har det gått dåligt försöker man hitta ett annat sätt att bedöma resultatet. Man flyttar referenspunkten och kanske framhåller att man gjorde bättre ifrån sig än vissa opinionssiffror, även om man tappat sedan förra valet, säger han.

Flera sanningar om resultatet

Genom att utropa sig själv som en potentiell vinnare kan man med andra ord vrida lite på berättelsen om vad en lyckad prestation och insats är – både för partiarbetare och för väljare.

– Hur man bedömer prestation handlar väldigt mycket om referenspunkten. Det finns psykologisk forskning på det. Det finns inte alltid en enda given sanning om ett resultat utan ledare, tränare, lärare – och andra auktoriteter – värderar en prestation också utifrån vilka förväntningar man har. Och det är mänskligt att bortförklara och släta över sina dåliga resultat och att framhäva sina små framgångar, säger Jonas Mosskin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.