Tidningen Cumhuriyet. Arkivbild. Foto: TT

Turkisk polis griper chefredaktör

Uppdaterad
Publicerad

Turkisk polis har gripit Murat Sabuncu, chefredaktör för tidningen Cumhuriyet, landets största oppositionella dagstidning, rapporterar CNN Türk.

Samtidigt uppges polis genomföra husrannsakan hos tongivande skribenter och chefer på tidningen, enligt CNN Türk.

Sammanlagt har tolv av Cumhuriyets medarbetare gripits av polisen, skriver tidningen på sin sajt. Flera medarbetare har också fått sina datorer beslagtagna i samband med husrannsakningar.

Oroligheter i Turkiet

Cumhuriyet anklagas för att ha stött den kurdiska gerillarörelsen PKK och Gülenrörelsen. Den sekulära vänstertidningen står i opposition till det styrande islamistiska AK-partiet och president Recep Tayyip, och har tidigare varit under tryck från myndigheterna. Den förre chefredaktören Can Dündar greps för ett år sedan, anklagad för spioneri.

Undantagstillstånd efter kuppförsök

I ett från fängelset utsmugglat brev, publicerat av DN, skrev han i januari: ”Som ni säkert redan kunnat gissa beror inte detta på att Turkiets journalister plötsligt fått en benägenhet att begå fler brott än andra journalister. Nej, anledningen är att Turkiet har hamnat i händerna på en regering som inte tål kritik”.

Can Dündar avgick som chefredaktör för Cumhuriyet i augusti i efterspelet av kuppförsöket i juli. I en krönika titulerad ”Dags att ta farväl”, meddelade Dündar att han inte tänker underkasta sig rättsväsendet och det undantagstillstånd som upprättats i kölvattnet efter kuppförsöket.

Regimen stänger medier

Turkiet kritiseras för att använda undantagstillståndet som ett verktyg för att kväva avvikande röster – påstådda kuppmakare såväl som allehanda dissidenter. Kort efter kuppförsöket agerade den turkiska regimen med snabb och slående repression genom att stänga ner tre nyhetsbyråer, 16 tv-kanaler, 23 radiostationer och 45 dagstidningar, 15 tidskrifter och 29. I samma utfall greps en mängd journalister verksamma vid olika medier i landet.

USA kritiskt mot agerandet

USA, som regelbundet markerat mot dess allierade Turkiets auktoritära styre, skärper tonen, efter landets senaste tillslag mot medier.

– USA är djupt oroat över vad som verkar vara en ökning av statens tryck på oppositionella medier i Turkiet, säger talespersonen John Kirby.

Tolv av den sekulära dagstidningen Cumhuriyets medarbetare frihetsberövades på måndagen. Kirby beskriver tidningen som en av ”Turkiets mest respekterade”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oroligheter i Turkiet

Mer i ämnet