Foto: TT

TV4 om DO-anmälan: ”Går den vidare samarbetar vi”

Publicerad

Skulle Diskrimineringsombudsmannen gå vidare med den anmälan som under dagen gjordes mot kanalens ledning kommer man från TV4:s håll att samarbeta.
– Vi vill gå till botten med alla de händelser som det har rapporterats om, säger kanalens presschef Magnus Törnblom till Kulturnyheterna.

Den tidigare exekutiva producenten för programmet Äntligen hemma, Frida Olsson, anmälde i dag TV4:s vd Casten Almqvist, innehållsdirektören Åsa Sjöberg, kanalchefen Fredrik Arefalk och den digitala programchefen Anna Rastner till DO.

”Svarar självklart på frågor”

TV4:s presschef Magnus Törnblom säger i en kommentar till Kulturnyheterna att kanalen ännu inte sett DO-anmälan, men informerats om att den gjorts.

– Skulle det vara så att DO går vidare med anmälan så kommer vi självklart att svara på de frågor som DO eventuellt kan tänkas ha. Vi vill gå till botten med alla de händelser som det har rapporterats om.

I en intervju med DN i dag hävdar Frida Olsson att en internutredning av missförhållandena under produktionen av Äntligen hemma stoppats av TV4.

Men enligt Magnus Törnblom gjordes en sådan utredning under den aktuella perioden.

– Man kom fram till att vidta ett antal åtgärder, vilket också gjordes. Vår uppfattning har varit att de saker som uppdagades har blivit mycket bättre eller försvunnit, och har det begåtts några misstag får den externa utredaren komma fram till det.

Vill samla branschen

I dag meddelade även TV4:s chef Casten Almqvist i ett mejl som skickats till kanalhusen, majoriteten av de stora tv-bolagen och till branschorganisationen Film- & tv-producenterna att man kallar till ett branschmöte i början av november för att diskutera frågor som uppstått efter de senaste veckornas upprop #metoo.

Enligt Casten Almqvist kommer initiativet ur en vilja att samla branschen för att visa att man tar frågorna på allvar.

– Det viktigaste nu är att branschen samlas och diskuterar dessa frågor. Vi har fått stark respons på inbjudan, vilket jag tolkar som att fler verkar ta situationen på stort allvar, och det ökar chanserna för att vi ska lyckas åstadkomma en förändring till det bättre, säger han till Kulturnyheterna.

Att inbjudan kommer just från TV4, som de senaste dagarna befunnit sig i den mediala hetfluften, är enligt Casten Almqvist en fördel.

– Vår historiska underlåtenhet att agera på Martin Timells oacceptabla beteende har fått stor och rättmätig uppmärksamhet de senaste dagarna. Vi har också sagt att vi ser det här misstaget som en möjlighet att minska risken för att något liknande ska hända igen, och just därför tror jag att det är bra att inbjudan kommer från oss.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer