Twitter fylls med katter efter spanska attentat Foto: Skärmdump, Twitter

Twitter fylls med katter efter attentatet i Barcelona

Uppdaterad
Publicerad

När ett attentat inträffar på öppen gata sprids bilder av offren snabbt i sociala medier. Som motreaktion lägger spanska Twitter-användare upp bilder på katter.

Efter attentaten i spanska Barcelona och Cambrils i går gick den spanska polisen ut med en vädjan att inte sprida bilder på offren i sociala medier.

För att ändå kunna visa sitt stöd på Twitter och Instagram har sociala medier-användare lagt upp bilder på katter tillsammans med sina kondoleanstexter, skriver nyhetssajten Gonzoo.

Några av de kattbilder som sprids på Twitter. Foto: Skärmdump, Twitter

Det är inte första gången husdjur läggs ut i sociala medier efter ett attentat. 2015 höjde Belgien terrorberedskapen till nivå fyra – den högsta – som innebär att det finns ”ett allvarligt och omedelbart hot”. Polisen gick då ut med och bad medborgare att inte skulle avslöja polisaktiviteter i sociala medier. Under hashtagen #BrusselsLockdown lades massvis med kattbilder upp för att försöka förvirra misstänkta terrorister som letade efter information.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.