Ur spelet Counter-Strike Foto: Polygon

Tysk tv ställer in sändning av datorspelsturnering

Uppdaterad
Publicerad

Efter förra veckans terrordåd i München har debatten om kopplingen mellan våldsamma datorspel och våldsdåd blossat upp på nytt i Tyskland och fått den tyska inrikesministern att gå ut och ta ställning.

Den tyska tv-kanalen ProSieben MAXX ställer in sina planerade sändningar av finalen i den globala turneringen av ”Counter-Strike: Global Offensive”. Counter-Strike är ett datorspel utformat kring förstapersonskjutare, s k firs-person shooters, och spelas online. Det går ut på att spelare på olika sätt ska eliminera sina motståndare genom att döda dem. I juni månad hade Counter-Strike drygt 10 miljoner unika spelare.

De tyska tv-sändningarna ställs in med hänvisning till förra veckans terrordåd i München.

Enligt tyska myndigheter var mannen bakom terrordådet, på ett köpcentrum den 22 juli som tog livet av nio personer, ett fan av spel som baseras på first-person shooters och en ihärdig spelare av just Counter-Strike.

Återkommande debatt

Debatten om kopplingen mellan tv-spel och våldsdåd är en återkommande diskussion i medier. Särskilt efter terrordåd blir diskussionen om den våldsamma populärkulturens, i synnherhet dataspels, potentiellt farliga effekter mer intensiv. 

Tyskland är Europas största datorspelmarknad och den femte största i världen. Landet har vid ett flertal tillfällen förbjudit vissa datorspel, eller delar av datorspel, däribland Counter-Strike och Mortal Kombat, med anledningen av deras grafiska innehåll. Dådet i München har återuppväckt den slumrande debatten om dataspel och våldsdåd.

På lördagen uttalade sig Tysklands inrikesminister Thomas de Maizière i ämnet: ”Vi kan inte förneka att förhärligande av våld i onlinespel har en en skadlig effekt på unga människor” sa han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.