Yttrandefriheten i fokus på bokmässan i Hongkong

Publicerad

När bokmässan i Hongkong öppnar i dag präglas den av debatten om yttrandefrihet och de uppmärksammade kidnappningarna av fem förläggare och bokhandlare. Den svenske medborgaren Gui Minhai sitter fortfarande fängslad.

– Hongkong hörde inte till Kina tidigare utan var helt fritt. Men Kina har sagt att Hongkong ska ha helt andra friheter. Det ska vara ett land men två system, säger SVT:s Asienkorrespondent Susan Ritzén, som bor i Kina.  

Pressfriheten i Hongkong, som fram till 1997 var en brittisk koloni, har efter det kinesiska maktövertagandet minskat succesivt.

– De senaste åren har den kinesiska regimen verkligen dragit åt snaran för yttrandefriheten. Det tydligaste exemplet är de fem personer som har gripits och förts till Kina, säger Susan Ritzén.

Tv-erkännandet: ”Redo ta mitt straff”

Den svenskkinesiske förläggaren Gui Minhai, som publicerade böcker i Hongkong med kritik mot Kinas ledare, försvann mystiskt i oktober 2015 från sitt semesterhem i Thailand. Runt tre månader senare visades han upp i kinesisk statstelevision där han gråtande erkände att han för 13 år sedan kört rattfull och råkat döda en ung kvinna.

”Jag ville återvända till Kina, ta mitt ansvar och överlämna mig till myndigheterna. Jag är redo att ta mitt straff, vad det än blir. Jag valde själv att återvända och överlämna mig. Beslutet var helt och hållet mitt eget. Jag vill inte att någon individ, eller institution, inte heller Sverige ska blanda sig i saken överhuvudtaget”, hörs Gui Minhai säga, men många ifrågasätter sanningshalten i erkännandet.

Susan Ritzén säger att fallet med Gui Minhai påminner om Kinas tidigare historia.

– Det här förfarandet såg man under kulturrevolutionen.

Oro för självcensur

Kinas inskränkningar av yttrandefriheten innebär för hennes del att hon oroar sig för självcencur, speciellt eftersom det tog över ett halvår att få arbetstillstånd i landet. Under den tiden ifrågasatte hon ständigt om hon borde bevaka vissa känsliga frågor.

– Men om vi inte kan stå upp för det fria ordet och säga vad det är som händer så har vi väldigt lite att göra i Kina, säger Susan Ritzén.

Hon ser inte att situationen för yttrandefriheten i landet kommer att förbättras den närmaste tiden.

– Kina är ett stort och starkt land för att Hongkong ska kunna hålla emot på den här punkten. Vi ser faktiskt ingen ljusning för det fria ordet i dag i Kina, säger Susan Ritzén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.