Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Dåligt hanterat av mellochefen”. Foto: TT

Mellofinalen: ”En värdig vinnare och en arg Christer Björkman”

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS ·

Tusses Voices gick hela vägen och Clara Klingenström fick sitt stora genombrott. Men Christer Björkman behöver öva på att kamouflera sin ilska. Kulturnyheternas musikkritiker Tali da Silva sammanfattar årets Mellofinal.

Tali da Silva

Kulturjournalist

Kvällens vinnare

Favoriten höll för trycket. Hans ödmjuka power, hans känsliga och samtidigt starka röst – Tusse är en värdig vinnare. Och att få se hans elektriska nervositet i slutet av röstningsprocessen vändas till bombastisk lycka var ett fint slut på Mellosäsongen. Man unnar honom alla icke coronaanpassade bamsekramar, både från hans dansare och från den storsinte och allt annat än bittre silvermedaljören Eric Saade.

Kvällens genombrott

Kvällen bjöd på ytterligare en vinnare, för Clara Klingenström har utan tvekan fått sitt stora genombrott och – tillåt mig spå – hon kommer spelas i P4 hela sommaren. Tårarna i artistintervjun räckte inte hela vägen till Rotterdam men hon erövrade sannerligen mångas hjärtan.
Hon behöver inte dig idag, hon behöver ingen scenografi idag, hon behöver inga dyra kläder idag, hon behöver ingen pokal idag, hon behöver inget mer än sin luftgitarr och sin fina låt.

Kvällens kraschade videomöte

Sällan har man väl haft sådan sekundärångest som under det formidabla teknikstrulet under europeiska juryns röstutdelning. Stumma britter och tysta schweizare och en Christer Björkman som inte kunde kamouflera sin ilska det minsta utan riktigt fräste åt redaktören i örat när hen hintade om att han delat ut fel poäng. Dålig stämning var bara förnamnet.

Kvällens Christer-mättnad

Att uppmärksamma Christers Björkmans avgång är helt på sin plats, men att vi ska börja be och böna om att hans tid ska vara över kan väl ändå inte vara meningen?

Pausnumrets potpurri var maffigt och lyxigt men framför allt: hemmablint. Även om Björkman gjort mycket för Mello så är tittarna mindre intresserade av att se honom i rutan än vad han och hans personal verkar tro och att jobba framför kameran har inte varit hans grej. Inte på någon av deltävlingarna och inte heller under finalen.

Trots detta: Finalen blev det minst smärtsamma melloprogrammet för oss sofftittare. Shima och Måns vinner programledartävlingen 2021.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.