Melodifestivalen får eget Hall of Fame. Foto: Jessica Gow/TT

Melodifestivalen får ett eget Hall of Fame

Uppdaterad
Publicerad

I samband med årets tävling instiftar SVT Melodifestivalens Hall of Fame. 48 personer eller företeelser väljs in och Andra chansen blir ett förlängt specialprogram där de invalda hyllas.

– Det är inte bara vinnarna som berättar festivalens fantastiska historia. Det är så mycket annat som vi vill hedra, säger Christer Björkman senior producent Melodifestivalen 2020.

Varje år kommer sex insatser att väljas in i Melodifestivalens Hall of Fame, men i år blir det hela 48 inval eftersom det är premiär. Tolv pristagare kommer presenteras under vara deltävlingsvecka och utöver tävlingsmomentet mellan duellerande artister bjuder Andra chansen i Eskilstuna på ett förlängt program där pristagarna hyllas.

– Melodifestivalens långa och färgstarka historia har skapat minnen som lever kvar och sprider sig mellan generationer, ett kollektivt minne kan man säga. Och pristagarna visar att man kan bli en vinnare på många olika sätt. Det kan handla om en koreografi, en textrad, eller något helt annat som liksom stannat kvar, säger Christer Björkman.

Alla invalda får en statyett kallad Guldstjärnan och syftet är att hylla och belysa de mest minnesvärda ögonblicken ur Melodifestivalens historia stärka upplevelsen av att Melodifestivalen är en modern högtid som sammanför stora delar av svenska folket genom att vara en gemensam tradition, det skriver SVT i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.