Henrietta Sjöberg metaforbrottas på scenen som sin karaktär Rhythmus. Foto: Amanda Gardfors GranbergVisa alla (4)
Visa alla (4)

De slåss med metaforer som vapen

Uppdaterad
Publicerad

Metaforbrottning är inte som namnet antyder brottning i ordets bemärkelse utan burlesk performancekonst, poesi och teater. En idé sprungen ur författaren Neil Gaimans ”The Sandman” men en hobby som bara utövas i Sverige – än så länge.

Henrietta Sjöberg är en av projektledarna för scenkonstprojektet Metaforbrottning och för den ideella kulturföreningen Dunkelbyrån bakom projektet. En förening som vill främja ”gränsöverskridande kulturyttringar”.

Metaforbrottning är inte en fysisk utan en verbal sport och konsten att hitta på metaforer i liveframträdanden med musik till. Det är en burlesk performancekonst som förenar estradpoesi med improvisationsteater. Rent konkret går det ut på att två personer möter varandra i en duell i vilken de med metaforer ska utmana varandra.

– Det går ut på att formulera kick ass-metaforer. Vår ambition är att man ska improvisera så mycket som möjligt, man blir bra på det genom att improvisera mycket och live.

Tillåtet att bua ut varandra

De teatrala inslagen är vad som utmärker metaforbrottningen. Alla som deltar spelar en karaktär, antingen ond eller god, eller ”rackare och raringar”, som de kallas enligt reglerna. Som en ond karaktär får du bua ut metaforbrottare som du inte tycker håller måttet, något som kan skapa förvirring hos en del åskådare:

– En missuppfattning om metaforbrottning är att folk missar den teatrala aspekten av showerna. Det kan uppstå förvirring när en duellant blir utbuad av publiken och de undrar varför man buar ut en poet som gör ett framträdande.

Svenskt originalkoncept

Idén till projektet är sprungen ur fantasyförfattaren Neil Gaimans serieroman ”The Sandman”. I en av böckerna möter huvudkaraktären, som är och härskaren över drömmar, en demon i en metaforduell på den underjordiska baren ”The Hellfire Club”. Baren i Neil Gaimans drömvärld har inspirerat till metaforbrottningens hemvist, det var på ”Helveteseldens Domän” i Malmö som allting började.

Henrietta Sjöberg, som tidigare arrangerat olika poesi- och scenshower diskuterade idén för ungefär tio år sedan med vänner som också har en bakgrund som kulturproducenter.

Hon säger att idén att skapa en tävling av konceptet metaforduell kändes komplex och svår att göra konkret, men resultatet blev den 100-sidiga regelbok som utgör den omfattande manualen till metaforbrottning.

– Det är ju lite nördigt, säger hon.

Metaforbrottningens workshops och föreställningar (eller galor som de själva kallar dem) arrangeras med finansiering av Allmänna arvsfonden och tillsammans med ABF. Förra året hölls workshops i sex olika städer runt om i Sverige.

– Det riktar sig till alla men kanske allra mest till unga som är intresserade av scenkonst och språk, säger Henrietta Sjöberg.

Nästa metaforbrottningsgala hålls den 11 september i Göteborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer