Sångaren Firdda Kurnia, trummisen Eusi Siti Aisyah och bassisten Widi Rahmawati Foto: Bild från Instagramkontot ”voiceofbaceprot”

Tre indonesiska skolflickor bildade thrashmetalband

Uppdaterad
Publicerad

Rage against the machine och Slipknot inspirerade tre indonesiska skolungdomar att starta metalband. Nu är bandet Voice of Baceprot på uppgång med liveframträdanden i nationell tv och reportage i internationella medier.

– Första gången jag hörde metal blev jag kär i genren, den kändes så rebellisk. Jag tror att vi hittade oss själva i den, säger 16 åriga Firdda Kurnia till The Guardian.

Hon är sångare och gitarrist i thrashmetalbandet Voice of Baceprot som grundades 2014. Sedan dess har bandet blivit allt mer uppmärksammat, och i veckan åkte de tre flickorna till huvudstaden Jakarta för att uppträda live i nationell tv.

Möter starka reaktioner

Sångaren Firdda Kurnia, trummisen Eusi Siti Aisyah och bassisten Widi Rahmawati kommer alla från den västra delen av ön Java i Indonesien- världens största muslimska land sett till befolkningen som till 90 procent är muslimsk. De flesta i Indonesien är sekulära och bandmedlemmarna har mött mycket positiv respons. Inte minst av musikläraren Erza Satia som uppmuntrande musikintresset och idag är manager åt bandet.

Men hos den konservativa delen av befolkningen har ett thrashmetalband bestående av unga tjejer väckt starka känslor, och de tre musikerna, som själva är muslimer, har tagit emot både dödshot och hatmejl. Men de ser ingen konflikt mellan religionen och musikintresset.

– Vi kan både spela metal och behålla vår moral. Självklart kan islam och metal kombineas. Varför inte? säger Firdda Kurnia till The Guardian:

– Metal är bara en musikgenre. Problemet är att den ofta associeras till dåliga saker, men det behöver inte vara så.

Stora drömmar

Voice of Baceprot är inte rädda för att utmana stereotyper och hoppas inspirera fler att följa sitt hjärta.

– Jag tror att det vi vill säga till unga kvinnor i Indonesien är att inte vara rädd att sticka ut. Var inte rädd att skrika ut din självständighet, säger Kurnia.

Sedan starten har bandet hunnit få flera tusen följare på sociala medier, och skrivit fyra låtar om ämnen som religiös tolerans och klimatförändringar. När de gått färdigt skolan har de stora drömmar.

– Kanske kan vi bli berömda, säger bassisten Widi Rahmawati.

– Vi hoppas släppa album och drömmer om att uppträda i England eller Amerika, lägger Firdda Kurnia till.

Foto: Bild från bandets Instagramkonto ”voiceofbaceprot”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.