På Twitter anklagas porträttet av Michele Obama för att inte vara tillräckligt likt den förra presidentfrun. Foto: Mark Wilson/TT

Porträttet av Michelle Obama – allt annat än porträttlikt?

Publicerad

Det nya porträttet av Michelle Obama har väckt reaktion i sociala medier, där kritiker menar att de inte känner igen presidentfrun i målningen.

I går kväll avtäcktes enligt amerikansk tradition porträtten av det tidigare presidentparet på National Portrait Gallery i Washington DC.

När Michelle Obama drog undan det svarta tyget från sitt porträtt väcktes genast reaktioner på sociala medier. Många personer på Twitter har under hashtaggen #NotMyPortrait hånat avbildningen av presidentfrun och hävdat att de inte ser vem porträttet föreställer.

Inte lika fotografiskt tolkad

The Washington Posts konstkritiker, Philip Kennicott, säger i en intervju till CNN att han anser att porträttet visst är likt Michelle Obama, men att hon inte är lika fotografiskt tolkad som konstnären Kehinde Wileys porträtt av Barack Obama. 

Konstnären bakom porträttet, Amy Sherald, är känd för att måla av afroamerikanska personer, ofta i färgglada kläder och mot färgstarka bakgrunder där personens kropp och ansikte inte urskiljs lika tydligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.