Migränens faser gestaltas i ny utställning

Publicerad

Försymptom, aura, smärtfas och återhämtning – textilkonstnären Kustaa Saksi gestaltar migränens olika faser i utställningen Första symptom på Finlandsinstitutet i Stockholm.

I utställningen Första symptom på Finlandsinstitutet i Stockholm låter textilkonstnären Kustaa Saksi sina egna erfarenheter av sjukdomen migrän ta plats på väggarna. Kuska Saksi, som lidit av återkommande migränanfall sedan han var sju år, försöker se det vackra i migränanfallen.

En källa till inspiration

– Jag har använt min egen migrän som källa till inspiration. Jag har lidit av migrän sedan jag var liten. I något skede började jag tänka på att vända migränen till min egen fördel och försöka se det vackra i migränanfallen. Jag har försökt fånga migränens olika stadier i de här verken. Jag har också funnit det intressant att lära mig mer om migränforskningen, säger Kustaa Saksi.

I sex vävda gobelänger undersöker Kustaa Saksi, med former och färger, den oförutsägbara sjukdomen. Han lutar sig både mot sina egna upplevelser och vetenskapliga undersökningar och det han kallar ”vilda teorier”.

Ett mönster som behagar ögat

– Det finns teorier som menar att ornamentiken i olika kulturer har påverkats av migränupplevelser. Att det kan finnas universella strukturer i våra hjärnor som återkommer i människors migränanfall. De kan ha påverkat utformningen av mosaikkonst och mönstren i persiska mattor. Det är helt enkelt ett mönster som behagar ögat. Samma mönster kanske också finns i vår hjärnbark. Men det är vilda teorier, säger Kustaa Saksi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.