En minnesfond i Malik Bendjellouls namn kommer inrättas på initiativ av brodern. Foto: AP

Minnesfond för Malik Bendjelloul

Uppdaterad
Publicerad
En minnesfond i Malik Bendjellouls namn inrättas. Fonden är tänkt att premiera projekt som följer regissörens ”goda berättande och gör-det-själv-anda”. Initiativtagare är Maliks bror, Johar Bendjelloul.
”Jag vill att han ska finnas kvar i människors medvetande”, säger han.

Dokumentärfilmsregissören Malik Bendjelloul, vann en Oscar för sin debutfilm ”Searching for Sugar Man”. Han gick tragisk bort för drygt ett år sedan.

– Det är ett sätt för mig att hålla honom levande. Jag vill att han ska finnas kvar i människors medvetande, och det är väl terapeutiskt för mig att arbeta med saker som har med honom att göra. Ett sätt för mig att koppla ihop honom med positiva saker. Om hans namn kan hjälpa andra dokumentärfilmare så är det bra, säger Johar Bendjelloul, bror till Malik.

”Skapa en bro ut i världen”

Malcolm Dixelius, dokumentärfilmare och producent, kommer att vara ordförande för styrelsen.

– Det är bland annat tack vare Malik som svensk dokumentärfilm har blivit så internationellt uppmärksammad. Men det är fortfarande lika svårt att finansiera ett projekt som Searching for Sugar Man bara med de resurser som erbjuds i Sverige. Vi vill försöka skapa en bro ut i världen för att hjälpa filmare med fantastiska idéer att förverkliga sina projekt, säger Malcolm Dixelius enligt ett pressmeddelande.

Tankarna på fonden har funnits länge.

– Malcolm Dixelius, min käre partner och en ärrad dokumentärfilmsproducent, har haft idén om att inrätta en fond för svensk dokumentärfilm under lång tid. Och jag har letat efter ett sätt att minnas Malik på, men har inte riktigt haft formeln klar för mig. Så mötets vi i det här, säger Johar Bendjelloul till Kulturnyheterna.

”Fruktansvärt skicklig berättare”

Stiftelsen kommer att inrättas den 14 september på Malik Benjeloulls födelsedag och Juryn ska premiera projekt som följer Malik Bendjellouls exempel av ”kreativitet, det goda berättandet och gör-det-själv-anda”.

Fonden riktar sig till filmskapare som i första hand är verksamma i Sverige.

– Dokumentärfilmare i dag har det fruktansvärt svårt med pengar. Jag vet att Malik själv hade problem med att finansiera Searching for Sugar Man och behövde avbryta projektet flera gånger, säger Johar Bendjelloul.

– Det handlar väl om en lekfullhet och fantasifullhet som Malik verkligen hade. Han ansträngde sig för att hitta röster som kanske inte hörts förut. Jag tycker att han var en fruktansvärt skicklig berättare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer