Kurt Cobain på scen och en minnesplakett nära hans barndomshem. Foto: HO/AP/TT

”Minnet av Kurt Cobain är en påminnelse om att världen trots allt har blivit bättre”

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Senast påmindes vi av Veronica Maggio som döpt sin senaste sång efter honom. Innan dess var det Silvanas mäktiga manifest Imam Cobain. Sedan Kurt Cobain dog för 25 år sedan har otaliga andra artister från hela världen också namnat, hyllat och uppmärksammat rösten från Nirvana.

Per Sinding-Larsen

Musikkritiker

Kurt Cobain skruvade om historien med sin musik, men var samtidigt lika avgörande politiskt.

Media må ha berättat mest om knarket, äktenskapsproblemen med Courtney Love och självmordet, men bakom det fanns hans ständiga kamp mot sexism, rasism homofobi och kvinnohat som fördes på flera olika sätt – i musiken, i intervjuer, med val av kläder (klänningarna!), uppmaningar på skivomslag...

Det var han rätt ensam om på rock'n'rollens topp bland dåtida storheter som Guns N' Roses, Aerosmith och Metallica och för all del, även i den dåvarande samhällsdebatten.

Kurt Cobain växte upp som mobbat, fattigt, skilsmässobarn mellan 80-talets börsfest och börskrasch i ett Reagan-USA. Han var en annan sorts manligt geni än de bredbenta som kulturdebatteras i dag. Han hatade offentligheten och rollen som generationsröst. Han såg sig själv som modern 90-talsman. Vilket naturligtvis var helt fel. Han var ju långt före sin tid.

Om han levt idag så hade han sett hur hans ideal förverkligats och ses som självklara av unga generationer – både på scenen och i samhället där både kvinnor, gay- och transpersoner och folk utanför den rika, vita världen fått ta mer plats. Liksom kampen mot mörkret, den psykiska ohälsan. Det som var skambelagt på hans 90-tal pratar vi mer öppet om i dag.

Minnet av Kurt Cobain är en liten påminnelse, mitt i all domedagspredikan om jordens undergång, att världen trots allt har blivit lite större och bättre för flera. Och att musiken var med om att förändra den.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.