• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Huddinge kommun, Stockholms län. Det brinner i en byggnad på Herkulesgatan. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Miss Shameless: ”Vet inte om jag ska skratta eller gråta”

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagens partiledardebatt motsatte sig SD-ledaren Jimmie Åkesson att skattepengar ska gå till sagoläsande drag queens. Som exempel tog han dragartisten Miss Shameless och uttryckte att det är ”helt vansinnigt att Skamlös vinhora får skattepengar för att läsa sagor för barn”.

– Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta, säger Miss Shameless till Kulturnyheterna.

Den svenska dragartisten Miss Shameless är verksam i organisationen Drag story Hour Sverige som arbetar med dragartister som läser sagor för barn, bland annat på bibliotek. 

SD har tidigare motsatt sig konceptet.

– Jag tycker att det är helt vansinnigt att ”Skamlös vinhora” får skattepengar för att läsa sagor för barn. Där går åtminstone min gräns, sade Jimmie Åkesson under debatten.

Miss Shameless svarar på kritiken:

– Jag har två namn. Miss Shameless läser sagor för barn när jag åtar mig det uppdraget. Sedan har jag ett annat namn, Miss Shameless Winewhore, när jag gör vuxenevenemang. Sagostunderna är framtagna för barn och anpassade för barn.

Jimmie Åkesson tycker inte att sagostunderna är lämpliga för barn, vad tycker du om det? 

Jag undrar om han har varit på någon av våra sagostunder. Jag tror inte han har varit det med tanke på allt som han påstår. Budskapet i sagostunderna handlar om acceptans, vänskap, kärlek och att våga uttrycka sig på det sätt man vill.

Fråga till kulturministern

I samband med att sagostunderna diskuterades i partiledardebatten lyftes frågan om Tidöavtalets bestämmelse om armlängds avstånd, det vill säga att politiker inte ska styra kulturens innehåll.

– Jag undrar vad vår kulturminister Parisa Liljestrand tänker göra när armlängds avstånd inte hålls. När en partiledare går in och kraschar ett arrangemang som Drag story hour. Vad kommer hon göra nu? säger Miss Shameless.

Se kulturminister Parisa Liljestrands (M) svar här.

Fortsätter arbetet

Miss Shameless och kollegan Lady Busty som håller i sagostunder har utsatts för omfattande hot och hat sedan projektet uppmärksammades i höstas. Trots det vill Miss Shameless ändå fortsätta med sagoläsandet. 

– Så länge vi har ett klimat och ett parti med den här förfärliga människosynen har jag ett uppdrag att göra världen lite större och mer kärleksfull med mer acceptans och inkluderande.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Märta Stenevi (MP) och Jimmie Åkesson (SD) om kulturens oberoende Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.