Jonas Jonasson utsattes för en manustjuv, nu har den misstänkte gripits av FBI. Foto: EPA/AP/TT

Misstänkt manustjuv gripen av FBI – ”En stor lättnad”

Publicerad

Det låter som handlingen i en roman: en bedragare lurar till sig bokmanus genom att utge sig för att vara någon annan, och skapar oro hos förläggare och författare världen över. Bokmanustjuven, som stulit manus i över fem år, greps i förra veckan av FBI. Bland de drabbade finns svenska Norstedts förlag och författaren Jonas Jonasson. 

Den 29-årige mannen har tidigare arbetat som agent på ett välkänt bokförlag i Storbritannien, rapporterar The Guardian. Han greps av FBI förra onsdagen på en flygplats utanför New York. Motiven bakom bedrägerierna och manusstölderna är fortfarande oklara. 

Jonas Jonasson, som bland annat har skrivit bästsäljaren Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, är en av många författare som blivit utsatta för manustjuven. Första gången var 2017 och andra gången så sent som i höstas. Båda gångerna fick Jonas Jonasson mejl där avsändaren utgav sig för att vara hans agent, som bad honom att skicka det ofullbordade bokmanuset. Mejlen var skrivna på svenska och skickade från en mejladress som var nästintill identisk med agentens.  

Lyckligtvis avslöjade Jonas Jonasson bluffen innan bokmanuset hann skickas till bedragaren.  

”Förskräckliga år”

Även om manustjuven inte lyckades komma över Jonas Jonassons bokmanus, har det funnits ett obehag kring situationen och en rädsla för att bli utsatt på nytt. 

– Det jag känner är att någon har gjort och försökt göra inbrott i mitt liv, och jag har inte haft någon aning om vem det har kunnat vara, säger Jonas Jonasson. 

– Det är klart att jag har funderat över “vem är det här, är det någon i min närhet?” Så det har varit ganska förskräckliga år, tillägger han.  

Försökte stjäla Millennium-manus 

Förlag världen över uppger att de har drabbats av bedrägerierna, däribland Norstedts förlag.  

– Han har låtsats vara mig, mina kollegor, olika litterära scouter och förläggare från olika länder, säger Catherine Mörk, agent på Norstedts Agency.  

En av de mest uppmärksammade fallen på Norstedts inträffade 2017, när bedragaren försökte lura till sig David Lagercrantz sista bok i Millenniumserien, Mannen som sökte sin skugga. Manustjuven utgav sig då för att vara en italiensk förläggare som bad om att få bokmanuset skickat till sig. Även i detta fall hann bluffen avslöjas i tid.  

Nu när FBI har gripit den person som misstänks ligga bakom brotten, kan förlagen dra en lättnadens suck.  

– Det är en jättelättnad att en person har gripits, säger Catherine Mörk på Norstedts Agency. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.