Salman Rushdie anklagar Mo Yan för att springa regimens ärenden. Foto: Scanpix

Rushdie: ”Mo Yan är regimens medlöpare”

Uppdaterad
Publicerad

Efter Mo Yans besök i Stockholm rasar författaren Salman Rushdie på Facebook, bland annat för att Nobelpristagaren försvarar censur.

Författaren av ”Satansverserna”, som fick gå under jorden i decennier efter att en fatwa utfärdats över honom, anklagar Mo Yan för att gå den kinesiska regimens ärende:  

”Det här är verkligen illa”, menar Rushdie. ”Han försvarar censur och vägrar skriva på petitionen för att frige fredspristagaren Liu Xiaobo”. Det är svårt att inte dra slutsatsen att Mo Yan är motsvarigheten till den Sovjetiske partiförfattaren Michail Sjolochov: en regimens medlöpare”, skriver Rushdie enligt Salon News.

Bland dem som ställt skrivit på petitionen för att frige Liu Xiaobo, som dömdes till 11 års fängelse 2009 efter att ha kritiserat den kinesiska regeringen, finns Dalai lama, Desmond Tutu, den amerikanska författaren Toni Morrison och britten John Gurdon, som är en av årets medicinpristagare.

Inte olikt en tullkontroll

Som förklaring till att han inte ville ställa sig bakom protesten sade Mo Yan: ”Jag har alltid varit oberoende. Jag vill ha det så. När någon tvingar mig att göra något, gör jag det inte”.

Vad gäller censuren i Kina, anser han att den inte är så mycket annorlunda de säkerhetskontroller han passerade på väg till Sverige.

”När jag gick genom tullen ville de också kontrollera mig – man tog till och med mitt bälte och mina skor”.sade han. ”Men jag tror att dessa kontroller är nödvändiga.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nobelpriset i litteratur

Mer i ämnet