Gloria Vanderbilt tilsammans med sin son, Anderson Cooper på premiär 2016. Foto: Charles Sykes/AP

Modeikonen Gloria Vanderbilt har avlidit

Uppdaterad
Publicerad

Författaren, modeikonen och arvtagerskan Gloria Vanderbilt har dött, 95 år gammal, uppger hennes son, den amerikanske journalisten och tv-personligheten Anderson Cooper.

Det var under måndagen som Gloria Vanderbilt gick bort, känd för bland annat en karriär inom mode och för det stora arv hennes far Reginald Claypoole Vanderbilt lämnade efter sig.

Fadern var ättling till Cornelius Vanderbilt som under 1800-talet gjort sig en förmögenhet på järnvägs- och sjötransporter, och dog innan Gloria hunnit fylla två år. Vid 21 års ålder ärvde hon en förmögenhet.

Vårdnadstvist blev tv-serie

Efter en vårdnadstvist under uppväxten där modern förlorade vårdnaden om Gloria Vanderbilt växte hon istället upp med sin faster. Händelserna har bland annat skildrats i Barbara Goldsmiths bok, Little Gloria, happy at last, som även blev en filmad miniserie 1982.

På 1970-talet blev Gloria Vanderbilt en modeikon efter att ha lanserat kläder, parfym och accessoarer i eget namn. Särskilt populära i modemedvetna kretsar blev hennes snäva, blåa jeans.

Romans med Sinatra

Mellan åren 1979 och 2004 släppte Gloria Vanderbilt fem memoarer där hon detaljerat beskrev den utmanande men också spännande uppväxten utan närvarande föräldrar. I böckerna skriver hon bland annat att hon haft romanser med samtida ikoner som Frank Sinatra, Marlon Brando och Howard Hughes.

– Gloria var en enastående kvinna som älskade livet och som försökte leva det på sina egna villkor. Hon var en målare, författare och designer men också en fantastisk mamma, fru och vän, säger sonen Anderson Cooper i ett uttalande på CNN, där han arbetar.

Gloria Vanderbilt dog i sitt hem med vänner och familj vid sin sida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.