Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Dennis Dahlqvist plockar ut EM:s bästa och sämsta matchtröja. Foto: TT

Modekritikern: ”Turkarna ska inte behöva stå ut med detta”

Uppdaterad
Publicerad

Mäktiga lodjur, misslyckade renässansmönster och en bedrövlig turkisk lösning. Kulturnyheternas konst- och modekritiker Dennis Dahlqvist har närstuderat de 24 EM-lagens hemma- och bortatröjor.

Hemmatröjorna till vänster – bortatröjorna till höger.

Österrike

Hemmatröjan är inget speciellt medan bortatröjan har ett rätt härligt dekorativt fjädermönster. Det säger inte så mycket men är väldigt 80-tal. Men vad har fjädrarna för koppling till Österrike egentligen?

Belgien

Mycket intressant hemmatröja! Här finns en dekorativ effekt med ett brett penseldrag över tröjan som ska forma ett B. Snyggt och fartigt. Men återigen – vad är kopplingen till Belgien? Är de storproducenter av penslar och färg? Det har jag missat i så fall.

Kroatien

Den schackrutiga hemmatröjan är som vanligt jättesnygg. Synd att mönstret inte följer med på baksidan vilket skulle blivit mer helgjutet. Bortatröjan är en fantasilös svart lek med rutmönstret.

Tjeckien

Bortatröjan osar rejv, stark limefärgad tröja med ett fiskbensmöster. Modern, snabb och snygg look som står ut.

Danmark

Hemmatröjan är traditionell. Men roligt att mönstret i botten bygger på en ljudvåg som uppstod när de danska fansen sjöng nationalsången. Bra förankring i laget och landet.

England

Hemmatröjan är mycket fin. Skölden ligger i mitten och logotypen ligger under. Bra lösning eftersom skölden är viktigast. Ränderna på bortatröjan är: jaha, varför då?

Finland

Hemmatröjan gillar jag jättemycket och det beror inte bara på att jag är halvfinne. Den dekorativa effekten är en 80-talsklassiker där man tonat färgen från mörkblå till royal blue. Korset är grafiskt och tydligt. Men bortatröjan påminner om en uniform för någon som jobbar på en stormarknad, typ Walmart. Trist! Känns inte som en fotbollströja.

Frankrike

Hemmatröjan försöker återkoppla till succélaget 98 med det röda bandet på bröstet. Rätt fint! Men framförallt gillar jag tuppen på bröstet! Bortatröjan är otroligt snygg och klassisk. Tuppen kommer fram ännu mer! Det är en riktig tupp som gal – en tydlig koppling till nationalsymbolen.

Tyskland

De parallella strecken är verkligen inne. 80-tal men kanske lite rugby. Bortatröjan är trist, samma konstiga tillskärning över bröstet som Sverige har. Vad ville man säga med den?

Ungern

Ungern har valt en ball dekorativ effekt: en linje som sveper över framsidan och som symboliserar floden Donau. Där har jag ätit en god gulasch och därför ger den mig bra känslor.

Italien

Man har försökt förankra sina dekorativa effekter i landets historia. Italien har gått ner i renässansen, hittat ett mönster och sen uppdaterat det. Men de moderna romberna ser mer ut som ett 80-talsmöster. Det blir rätt lustigt.

Nederländerna

Vad ska det här mönstret säga? Vad representerar det? Tulpaner? Nä. Men orange är bra som vanligt.

Nordmakedonien

Snygg trendig färg med ett lodjur i botten. Lodjuret som är landets nationalssymbol. Lyft fram den mer!

Polen

Oh vilken snygg tröja. Så klassisk och fin. Lite DDR-design med örnen som sitter på emblemet. Man har dock ett problem: Nike-logotypen på bröstet som gör att designen lutar, tröjan kantrar liksom. Bättre att centrera som Engelsmännen gjort.

Portugal

Bortatröjan är väldigt 80-tal. Emblemet ligger rakt på linjerna vilket gör att läsbarheten försämras enormt. Man skiter i funktionen och vill ha ett starkt uttryck. Jag tycker det är fräckt att man vågar!

Ryssland

Bortatröjan är rätt snygg. Annars trist

Skottland

Bortatröjan har ett intressant art déco-möster. 80-talsdoftande med trianglar som är skuggade på ena sidan. Vad föreställer det? Små bergsknallar kanske. Det får duga.

Slovakien

Bakgrundsmönstret svävar ut och tar över hela tröjan. Var är kopplingen till Slovakien?

Spanien

Avancerat med de olika färgtonerna! 80-tal och snyggt med inslag av guld.

Sverige

Sverige har en trist hemmadräkt men en ursnygg bortadräkt som påminner om Björn Borgs tenniströjor på 70- och 80-talet.

Schweiz

Intetsägande. Saknar den gamla bortatröjan med fyra vackra band som symboliserade alptoppar. Färgerna representerade landets fyra officiella språk: tyska, franska, italienska och rätoromanska.

Turkiet

Logotypen ligger ovanför halvmånen och stjärnan vilket indikerar att man anser att Nike är viktigare än landet. Det är ett misslyckande, så här ska det inte se ut. Turkarna ska inte behöva stå ut med det här. Sämst i klassen. 

Ukraina

Har skapat starka reaktioner i Ryssland eftersom tröjorna pryds av en siluett av den ukrainska kartan, inklusive den av Ryssland annekterade Krim-halvön. Kontroversiellt – och jag är i allmänhet positiv till tröjkupper!

Wales

Färgkombinationen kommer från ett sigill hämtat från en walesisk revolutionär (Owain Glyndŵr) på 1400-talet. Härligt att de kopplar tröjan till en egen rebell! De färgglada ärmavsluten lirar snyggt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer