Madeline Stuart (mitten) och modeller ur hennes modevisning på New York Fashion Week. Foto: ANDREW KELLY

Modell med Downs syndrom lanserar kollektion

Uppdaterad
Publicerad

Mindre än två år efter sin catwalk-debut lanserar Madeline Stuart, modellen med Downs syndrom, sin egen klädkollektion. Kollektionen visades den 13 februari på New York Fashion Week.

Den australiensiska modellen utmanade modebranschens normer med sin första catwalk år 2015. Hon har berömts för att utmana uppfattningar om människor med Downs syndrom, och nu fortsätter hon i samma anda med nya märket ”21 Reasons Why by Madeline Stuart”.

Regissören Jane Magnusson är på plats i New York för att spela in en dokumentärfilm om Madeline Stuart. Hon säger till Kulturnyheterna att kollektionen togs emot väl av publiken.

– Det var jubel och applåder! Hela visningen hade ett inkluderande perspektiv: en av modellerna hade till exempel benprotes, berättar Magnusson.

Kromosom 21

Namnet på kollektionen refererar till till den extra uppsättning av kromosom 21 som är karakteristisk för personer med Downs syndrom. Kollektionen som Stuart designat lanseras exklusivt på webben. Den består till stor del av avskurna kort -och långärmade toppar, skejt-kjolar och mönstrade leggings.

– Plaggen är sådant som Madeline själv gärna har på sig, de speglar hennes personlighet, säger Jane Magnusson.

Madeline Stuart, som har begränsad talförmåga, bestämde sig för att bli modell då hon såg sin första modevisning i Australien. Hennes mamma Roseanne Stuart stöttade drömmen och år 2015 gick modellen sin första catwalk och blev världskänd.

– Madeline har aldrig tvivlat på sin förmåga att uppnå det hon vill, säger mamman till nyhetsbyrån Reuters.

Inspirerar föräldrar

I Sverige föds årligen omkring 120 personer med Downs syndrom. Syndromet beror på en kromosonavvikelse: personerna har tre uppsättningar av kromoson 21 istället för två. Kromosomavvikelsen leder till att hjärnans utveckling påverkas, men graden av utvecklingsstörning varierar stort.

Veronica Magnusson Hallberg från Svenska Downföreningen säger att det är viktigt att se människor med Downs syndrom i olika sammanhang. Hon har själv en dotter med syndromet och har tidigare även träffat Madeline Stuart.

– Jag tycker det är jättekul att se Madeline Stuarts framgångar. Det är bra att man normaliserar och visar att det är okej att släppa in alla människor.

Viktig förebild

Magnusson Hallberg berättar att de personer med Downs syndrom som brukar synas i offentligheten ofta tillhör den lilla skaran vars funktionsnedsättningar är förhållandevis milda.

– Det är extra fantastiskt att se Madeline för att hon representerar den stora gruppen med Downs syndrom som har en högre grad av utvecklingsstörning än de vi normalt ser.

För barn med Downs syndrom, och för föräldrarna, är Madeline Stuarts berättelse inspirerande.

– Jag ser på min dotter som älskar väskor, och ser framför mig att vi i framtiden har en sko -och väskaffär ihop, säger Veronica Magnusson Hallberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.