Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Moderaterna presenterade sin mediepolitik under fredagen. Foto: Jessica Gow/Christine Olsson/TT

Moderaterna: Public service ska bevaras – men bör granskas

Uppdaterad
Publicerad

Idag släpper Moderaterna en ny rapport med reformförslag för den svenska mediepolitiken. En av de saker som tas upp är Public service framtid.

– Public service har ett existensberättigande, det är till och med viktigt, säger Odd Eiken, ordförande i Moderaternas mediepolitiska arbetsgrupp.

Vid en presskonferens kring den nya rapporten anger Moderaterna skäl till varför de tycker att Public service är viktigt.

– Vi är utsatta för en konstant desinformation och cyberkrigföring i Sverige. Att ge nyheter och samhällsbevakning i en svensk kontext för en svensk publik är därför viktigare än någonsin, säger Odd Eiken.

En annan aspekt är det svenska språket.

– Vi har som samhälle en gigantisk uppgift framför oss att integrera människor med en annan språkbakgrund och att vara den som producerar material i en svensk kontext är och kommer vara viktigt.

Odd Eiken menar också att Public service har en stor betydelse för produktionen av svenska dramaprogram:

– Den branschen är större än vårt språkområde skulle föranleda och det hade sannolikt inte varit möjligt utan SVT och SR som beställare.

Föreslår granskningsrevison

Moderaterna menar dock att Public service behöver kunna granskas inför varje ny tillståndsperiod och i sin rapport presenterar de ett förslag på en oberoende granskningsrevision.

– Bolagen ska vara skyldiga att ta fram ett antal alternativa inriktning- och finansieringsförslag som granskas av internrevisions-funktionen, säger Odd Eiken.

Han tror inte det finns någon risk för politiskt styrande med en oberoende internrevision.

– Internrevisionen ska validera de alternativ som bolagen själva tar fram och se om de är korrekta i finansiell mening, säger Odd Eiken.

Moderaterna föreslår också att UR bör avvecklas och att uppdraget istället överförs till SVT och SR.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer