Modets makt visas upp

Publicerad

I alla tider har olika samhällsgrupper använt kläder för att uttrycka sin identitet och status. Och modets makt är stor. Det visar en ny utställning på Nordiska muséet i Stockholm där kläder från 300 år visas upp.

Modet styr oss på flera olika sätt. Det kan uttrycka vår tidsanda, vår personlighet och identitet, men också vår ställning i samhället.

På utställningen, som kommer att pågå i minst tio år, visas 300 år av mode och det finns flera anledningar till hur vi varit klädda genom tiderna.

-Man vill visa status. Det är den sovande bruden som sitter med allt som gården kan förmå av rikedom, silver och vackra kläder. Hon kläs på dagen innan bröllopet för hon ska ha så mycket på sig, så man hann inte på förmiddagen, säger Maria Regazzoni Rapp, på Nordiska museet.

Bara hovet fick ha fina kläder
Men fina kläder har också varit en förbjuden lyx. På 1700-talet fanns det till och med kungliga förordningar om vad folk fick ha på sig.

-Det var bara hovet som fick ha de här kvalitéerna. Allmogen och folket på landet fick inte sy kläder i sammet och siden, säger Maria Regazzoni Rapp.

Man kan också få se att det tog en evinnerlig tid att klä på sig en gång i tiden.

Författaren August Strindbergs rökrock kan beskådas och för synskadade går det att känna hur folk var klädda under olika epoker.

Stora stilikoner
Men det finns många stilikoner som påverkat. Presidenthustrun Jaqueline Kennedy i USA med sina pillerburkshattar på 1960-talet var en av många. En annan var Mary Quant som skapade minikjolen.

-Modet är mycket spretigare i dag och det finns många olika grupper som signalerar på sina sätt. Men man måste fortfarande kunna läsa de här olika koderna för att kunna förstå hur pass inflytelserik man är.

Hur kan man se makten i kläderna i dag?

-Jag tycker att man kan se på hur EU-kommissionärerna ser ut. De signalerar verkligen en politisk makt och är väldigt enhetligt klädda. Män och kvinnor ser nästan likadan ut, säger Maria Regazzoni Rapp.

Göran Åhgren

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer