Mohammad Rasoulof, när han gästade Cannes filmfestival i maj 2013. Foto: TT Bild.

Mohammad Rasoulof har fått sitt pass tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Regissören Mohammad Rasoulof har fått sitt pass tillbaka från de iranska myndigheterna.

I september förra året beslagtogs Rasoulofs pass under ett besök i Iran. Han kunde därför inte besöka Stockholms filmfestival, dit han var inbjuden för att tala om sin film ”Manuscripts Don't Burn”, som handlar om den iranska regimens censur.

Nu har han fått sitt pass tillbaka och är tillbaka i Tyskland, skriver Stockholms filmfestival i ett pressmeddelande.

Mohammad Rasoulof passar samtidigt på att tacka filmfestivalen för det stöd som han fått av festivalen.

– Jag hoppas att jag ska kunna komma till Stockholm med min nästa film, säger han.

Svenska protester

Kulturnyheterna har tidigare berättat om protesterna mot den iranska regimens behandling av Rasoulof. Ett antal personer, bland andra den amerikanske regissören Sean Gullette och den svenska regissören Tarik Saleh, protesterade förra hösten iförda ögonbindlar utanför Irans ambassad.

– Ögonbindeln är tagen ur filmen och är en dubbel symbol, dels för möjligheten att se hans film, dels för hans situation, säger han till Kulturnyheterna. Jag har själv rötter i Mellanöstern och vet hur läget kan vara. Skulle jag hamna i en liknande situation skulle jag vilja att någon stod upp för mig på det här sättet, sade Tarik Saleh till Kulturnyheterna då.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.