Forskaren: ”Bara psykopater som inte blir rädda för monster”

Uppdaterad
Publicerad

Zombies, vampyrer och kannibaler. Monstren i kulturen är många, och tycks både skrämma och locka oss. Historikern Bo Eriksson har ägnat många år åt att studera monster och nyligen gett ut en ny bok: Monstermanifestet.  

– Jag har tidigare skrivit böcker om monster, men i den här boken propagerar jag för att skräck och monsterstudier ska bli ett eget universitetsämne, säger han.

För drygt 35 000 år sedan skapades en skulptur föreställande en människokropp med lejonhuvud. Skulpturen har i modern tid blivit känd som Lejonmänniskan och anses vara det äldsta monster som finns dokumenterat.

Sedan dess har monstren fortsatt att dyka upp i alla tider genom människans historia.

– Under antiken fanns det många mytologiska monster. Till exempel hapryor som är kvinnomonster med vingar. Under medeltiden blir draken den stora fienden och en symbol för djävulen. Dagens monster är inte de klassiska mytologiska och kristna monstren, säger Bo Eriksson.

Triggar igång överlevnadsinstinkter

I dag vet vi, till skillnad från tidigare i historien, att monster inte existerar på riktigt. Ändå, menar Bo Eriksson, har det aldrig funnits så många monster som det gör i dag. Vampyrer, varulvar och aliens fortsätter dyka upp i populärkulturen i olika varianter. Och de fortsätter att skrämma oss, trots bättre vetande.

– Det har med evolutionen att göra. Rädsla finns inom oss och skapar ständigt nya monster. När vi tittar på en skräckfilm vet vi att det som sker inte är på riktigt, men vi blir ändå rädda. Det triggar igång rädslan som vi en gång behövde för att överleva. De som är helt oberörda från början kanske är psykopater. Och de å andra sidan skrämmer ju oss andra, säger han.

”Dags att ta monster på allvar”

Monster är en spegling av samtiden och vad den rådande kulturen anser vara främmande, enligt Bo Eriksson. Själv kallar han sig monsterforskare och i Monstermanifestet argumenterar han för att införa ett nytt universitetsämne: Skräck och monsterstudier.

– Monster finns överallt och har gjort det i alla kulturer. Det är dags att ta det på allvar. Det här är ingen skojkurs, utan på riktigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.