Gregg Henry spelar Julius Caesar lite för likt president Trump, tycker Delta Airlines. Foto: TT / AP

Mordhot och protester efter Trump-teater

Uppdaterad
Publicerad

Teaterfestivalen Shakespeare in the Park i New York har orsakat kritikstorm efter att gjort Julius Caesar lik USA:s president Donald Trump. Efter protester har två sponsorer dragit sig ut och ensemblen har mottagit dödshot. Samtidigt har flera andra teatrar mordhotats – trots att de inte har något att göra med den omstridda uppsättningen.

Med blont hår, blå kostym och röd slips intar karaktären Julius Caesar scenen i årets upplaga av teaterfestivalen Shakespeare in the park. Arrangörerna Public Theatre har inte gjort någon hemlighet av att det rör sig om en referens till Donald Trump, och skriver i sin presentation att Caesar är en ”irrelevant magnat”, och att en uppsättning aldrig tidigare känts så förankrad i samtiden.

Tilltaget, inte minst mordet på Julius Caesar/Trump i slutet av pjäsen, har väckt ont blod i USA. Uppsättningen har fått hård kritik i sociala medier, och två stora sponsorer har dragit sig ur. De senaste dagarna har situationen eskalerat: Ensemblen har mordhotats och i fredags avbröts föreställningen tillfälligt då två pro-Trump-demonstranter sprang upp på scenen.

”Ni är alla nazister som Joseph Goebbels”, skrek en av de upprörda demonstranterna, enligt Time.

LÄS MER: Julius Caesar för lik Trump – sponsorerna lämnar Shakespeare in the park

Flera teatrar mordhotas

Samtidigt har flera andra amerikanska teatrar, som inte har något att göra med den omstridda uppsättningen, mottagit hot och trakasserier, rapporterar Washington Post.

Anledningen är att de sätter upp Shakespeare-föreställningar, där de arga kritikerna misstagit dem för Shakespeare in the Park-festivalen.

En av dem är Shakespeare Dallas, som mottagit mordhot och hot om sexuellt våld. Teaterns konstnärlige ledare Raphael Parry har fått över 80 hot, där man bland annat önskat att han ”skickas till IS för att knivmördas”.

– När du söker på ”Shakespeare” och befinner dig i Texas föreslår Google vår teater, och då bara kör de här människorna, säger Parry.

Ett vanligt grepp

Det är inte ovanligt Shakespeares ”Caesar” används för att kommentera sin samtid. Förutom Trump har bland andra Margaret Thatcher, Tony Blair, Hitler och Barrack Obama använts för att försätta handlingen och dess huvudperson i en ny historisk kontext.

Även Trump-uppsättningens regissör Oskar Eustis har gjort ”Caesar” på ett liknande sätt tidigare. I hans uppsättning i Los Angeles 1990 lät han huvudpersonen hämta sina karaktärsdrag från Huey Long, Lyndon Johnson och John F Kennedy, uppger CNN.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.