Visa alla (2)
Visa alla (2)

”Lemmy” i Motörhead är död

Uppdaterad
Publicerad

Rocklegendaren och grundaren av rockbandet Motörhead – Ian ”Lemmy” Kilmister – har avlidit i cancer.

Det skriver bandet på sin Facebook-sida. Han avled av en aggressiv form av cancer under måndagen och hade fått sjukdomsbeskedet bara två dagar tidigare.

Bandmedlemmarna säger att de är chockade och i sorg efter hans hastiga bortgång.

– De sa att han sa ”hejdå, fuck it” och somnade in. Han spelade tv-spel, tog en paus och dog. Det var på hans villkor och så typiskt honom. Han ville inte ligga som en morot i sängen, han tog tag i den sista biten också. Han dog mer stillsamt. När han fick veta att han hade cancer sa han: ”I had a good run”, säger vännen och bandkollegan Micael ”Mikkey Dee” Kiriakos till Aftonbladet.

Han tillägger att turnén som skulle startat i januari nu ställs in och att Motörhead inte kommer att fortsätta spela tillsammans.

Känd för sin raspiga röst

Lemmy Kilmister spelade på 70-talet i bandet Hawkwind. 1975 grundade han bandet Motörhead och den stora framgången kom med låten Ace of Spades som släpptes på bandets fjärde album med samma namn. Bandet spelade in 22 skivor och blev en av genrens mest kända. Den senaste släpptes i år.

Lemmy gjorde sig snabbt känd för sin raspiga röst och sitt hårda leverne. Det sistnämnda beskriver han ingående i den självbiografiska boken White Line Fever (2007).

”Genrens största ikon”

”Fråga en hårdrockare vem som är genrens största ikon och minst nio av tio kommer att säga Lemmy Kilmister. Ingen annan har hållit stilen och varit så konsekvent, både i attityd och uttryck, under så lång tid”, skriver Kulturnyheternas programledare Ika Johannesson i en minnestext över rocklegendaren.

Johannesson är även författare till boken ”Blod, eld, död: en svensk metalhistoria”. Hon anser att Motörhead är ett av de mest inflytelserika rockbanden genom tiderna.

”Deras unika, superråa sound har varit avgörande för utvecklingen av både metal och punk. Marinerad i Jack Daniels och amfetamin var Lemmy hårdast av dem alla, men samtidigt den mest ödmjuka.”

Lemmy Kilmister blev 70 år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Motörheads frontfigur ”Lemmy” Kilmister
Motörheads frontfigur ”Lemmy” Kilmister Foto: TT