Olov Lavesson (M) och Niclas Malmberg (MP). Foto: Riksdagen/TT

MP vill få krisinformation direkt av Svenska Akademien

Uppdaterad
Publicerad

Kulturutskottet behöver få information om krisen inom Svenska Akademien direkt från hästens mun. Det menar Niclas Malmberg, Miljöpartiets ledamot i kulturutskottet.

– Ett konstruktivt kulturutskott kanske kan bidra till att lösa situationen, säger han.

Miljöpartiets ledamot i kulturutskottet väckte vid tisdagens sammanträde frågan om att bjuda in företrädare för Svenska Akademien för att få information om situationen inom Akademien.

Orolig för stipendierna

Vad hoppas du att Kulturutskottet ska kunna bidra med?

Krisen i Svenska Akademien

– Svenska Akademien är en viktig institution inom kulturlivet med bland annat stipendier. Om de nu imploderar och inte kan fullfölja uppgifter, måste vi i Kulturutskottet ha den informationen så att vi kan bygga upp andra system för litteraturstöd. Den informationen är viktig att ha så att vi kan ta med det i budgeten nästa år.

Oroar du dig för att Svenska Akademien inte kommer kunna dela ut stipendier framöver?

– Absolut. Man delar ju inte ut något Nobelpris i höst, så hur vet vi vilka andra stipendier man inte orkar gå vidare med?

Vill direktinformeras

– Det är väldigt olustigt att se hur en av Sveriges viktigaste kulturinstitutioner tycks implodera. Kulturutskottet bör ges direkt information om vad som faktiskt händer inom Svenska Akademien, säger Niclas Malmberg (MP).

Han tror att Kulturutskottet tillsammans med Svenska Akademien kan lösa de knutar som nu finns inom institutionen.

Varför skulle en dialog mellan Kulturutskottet och Svenska Akademien bidra till att lösa de konflikter som finns?

– Vi har kunnat föra resonemang med många andra parter, något jag upplever varit väldigt konstruktivt. Ett konstruktivt kulturutskott som träffar Svenska Akademien kanske kan bidra till att lösa situationen här också.

Får mothugg

Men Niclas Malmberg får mothugg av kulturutskottets ordförande Olof Lavesson (M). ”Svenska Akademien är en fristående institution som varken lyder under riksdag eller regering”, konstaterar Lavesson i ett mejl till Kulturnyheterna.

”Det finns därmed inte någon skyldighet för Akademien att hålla Kulturutskottet informerat, lika lite som Kulturutskottet varken har skyldighet eller möjlighet att påverka Akademiens arbete”, skriver Lavesson.

Kulturutskottet ska nu bereda frågan och tisdagen den 5 juni väntas besked om Svenska Akademien kommer att bjudas in eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet