MP vill minska TV4:s reklamtid

Uppdaterad
Publicerad

MP menar att kanalen hade lovat att behålla de lokala nyhetssändningarna mot att man fick sända mer reklam.

I juni lägger TV4 ner lokalnyheterna och det tycker Miljöpartiet ska innebära att reklamen också ska minska.

”De bryter ett löfte”

På måndag tar man upp frågan i en debatt i riksdagen och MP:s språkrör Gustav Fridolin hoppas att fler partier kommer ställa sig bakom förslaget.

– När den här frågan var uppe sist i konstitutionsutskottet så lovade TV4 att om vi behöll de generösa reklamregler som alliansen gett kanalen så skulle man också ha kvar lokaljournalistiken, säger han.

– När ett så viktigt bolag för den journalistiska bevakningen i Sverige kom med ett sådant löfte så ska man också hålla kanalen ansvarigt för att man bryter mot det.

Blir det här något slags straff för att man lägger ner de lokala sändningarna?

– Nej, men det beslut vi fattade – att låta TV4 behålla de mycket generösa reklamrelger som alliansen har gett dem – det fattade vi ju utifrån den information och de löften som TV4 presenterat för Sveriges folkvalda i riksdagen, säger Gustav Fridolin.

Riksdagen röstar på onsdag

Om reklamtiderna minskar har TV4 hotat med att flytta företaget utomlands. Men Gustav Fridolin ser beslutet att lägga ner de lokala nyheterna som ett större hot.

På onsdag nästa vecka ska riksdagen rösta om huruvida TV4 får behålla reklamtiden som den är, eller om den – som Miljöpartiet föreslår – ska minska.

S kan rösta med alliansen

Socialdemokraterna säger i dag till Kulturnyheterna att de inte vill minska reklamtiden i dagsläget.

Istället väntar man på att Myndigheten för radio och tv ska lägga fram resultatet av en utredning om de utvidgade annonstiderna. Utredningen väntas i december.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Medier

Mer i ämnet